Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES

Automatisch vertaald – contacteer ons bij eventuele fouten

Laatste nieuws over: COVID-19 en onze projecten

Vrijwilligerswerk in Siem Reap

Volunteer Abroad Alliance - Cambodja - Siem Reap

Cambodja

Share
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

over Cambodja

Cambodja is een land in Zuidoost-Azië. Het grenst aan Thailand in het westen en het noorden, Laos in het noordoosten en Vietnam in het oosten en zuidoosten. In het zuidwesten grenst het land aan de Golf van Thailand.

Het landschap van Cambodja wordt gekenmerkt door een laaggelegen centrale vlakte, omringd door heuvels en lage bergen. Vanwege de vele overstromingen is de Cambodjaanse vlakte erg vruchtbaar en rijst wordt op grote schaal geteeld in dit dichtbevolkte gebied. Het uitgestrekte Tonlé Sap-meer is ook centraal gelegen, van waaruit de gelijknamige rivier stroomt, die in de buurt van Phnom Penh uitmondt in de Mekong-rivier. Deze rivier doorkruist het land van noord naar zuid en vertakt zich naar een brede delta in het zuiden van Vietnam.

Het is misschien een van de kleinste landen van Zuidoost-Azië, maar Cambodja kan concurreren met de grote jongens als het gaat om niet te missen bezienswaardigheden.

Weg van het water zijn de verwoestingen van de oorlog onwaarschijnlijke toeristische attracties geworden in Phnom Penh en andere steden. Velen bezoeken de voormalige gevangeniskampen en de beruchte Killing Fields en zijn getuige van het donkerste uur van Cambodja, een periode van onvoorstelbaar leed dat plaatsvond onder het wrede regime van Pol Pot.

De afbrokkelende overblijfselen van het Khmer-rijk zijn echter de grootste trekpleister in Cambodja. Na het opbouwen van een koninkrijk dat zich uitstrekte tot in buurlanden Thailand, Laos en zelfs tot in China. De Khmers lieten een buitengewone verzameling tempelcomplexen achter, met name Angkor Wat, die het trotse recht bezit om het grootste religieuze monument ter wereld te zijn.

Dan zijn er meer typische Zuidoost-Aziatische attracties – hectische steden vol met riksja’s, vreemd en exotisch voedsel, gelukzalige stranden, tropische oerwouden vol met dieren in het wild, en een dicht bebost achterland vol tribale dorpen.

Er zijn maar weinig plaatsen die zoveel hebben doorgemaakt als Cambodja, maar deze optimistische natie heeft zijn tumultueuze geschiedenis verloochend en is uitgegroeid tot een van de warmste, meest gastvrije bestemmingen in Zuidoost-Azië.

over Siem Reap

De Franse herontdekking van de Angkor-tempels speelde een belangrijke rol bij de bevrijding van de provincie en de stad uit Thailand. In 1901 begon de École Française d’Extrême Orient (EFEO) hun lange relatie met Angkor door het financieren van een expeditie in Siam naar de Bayon. EFEO heeft de hele site ontruimd en gerestaureerd en veel van de omliggende tempels herontdekt. In hetzelfde jaar kwamen de eerste toeristen in Angkor aan – een ongekend aantal van 200 in drie maanden tijd. Tot op dit moment was, wat de wereld nu kent als “Siem Reap city”, weinig meer dan een klein plattelandsdorpje in de buurt van het Tonle Sap meer. Maar met de Franse ontdekking was Angkor ‘gered’ uit de jungle en nam het zijn plaats in de moderne wereld in.

Het historische belang van het gebied, en het ontwikkelingspotentieel ervan, moedigde de Fransen aan om tijd en energie te investeren in Siem Reap. De populariteit van Angkor Wat en de opening van het eerste hotel, The Grand Hotel d’Angkor in 1929, stimuleerde het toerisme in het gebied. De Franse invloed is vandaag de dag nog steeds voelbaar in Siem Reap in de Frans-koloniale architectuur in het centrum van de stad en het hoge aandeel van de Franse bedrijfsinvesteringen en de omvangrijke emigrante gemeenschap.

De Tweede Wereldoorlog en de gecompliceerde periode van de Vietnamoorlog met de VS hadden een destabiliserend effect op de hele regio, en de toenmalige koning van Cambodja, Norodom Sihanouk, gebruikte deze situatie om onafhankelijk te worden van de Fransen in 1953. Er volgde een periode van relatieve welvaart voor Siem Reap en Cambodja als geheel, totdat Sihanouk in 1970 werd afgezet. De regering van Lon Nol was echter grillig en zijn controle over het land nam af, wat kracht gaf aan de Rode Khmer zaak.

Toen de Rode Khmer de macht greep, sloten ze het land af voor alle buitenlandse invloed en dreven ze de stedelijke bevolking naar het platteland om een agrarische boerenmaatschappij te creëren. De meerderheid van de opgeleide mensen werd gemarteld, gedood of ontvlucht. De Khmer rouge vernietigde het idee van geld en valuta, waardoor de economie volledig ineenstortte. Naar schatting zijn onder het Rode Khmer-regime ongeveer 2 miljoen mensen gedood als gevolg van hun rampzalige social engineering-beleid en massa-executies.

Het Rode Khmer regime viel in 1979 ten val toen Vietnam binnenviel, gesteund door een aantal ontevreden voormalige Rode Khmer leiders. De vredestijd was echter nog lang op komst toen de Rode Khmer-troepen het land nog twee decennia lang in een burgeroorlog hielden. Siem Reap was een van de laatste gebieden van het land waar vrede heerste, aangezien veel gebieden in het noorden en het noordwesten van het land bolwerken van de Rode Khmer waren. Maar in 1999, na enkele intense gevechten tussen de overgebleven Rode Khmer-leiders en de dood van Pol Pot, gaven de meeste leden zich over of werden gevangen genomen en hield de partij feitelijk op te bestaan.

Gezien het feit dat de vredestijd relatief recent is, heeft Siem Reap zich opmerkelijk snel hersteld en heeft het, in minder dan 15 jaar tijd, zijn toeristisch aantal opgebouwd tot meer dan 2 miljoen per jaar. Cambodja heeft zichzelf omgedoopt tot “The Kingdom of Wonder” met als logo Angkor Wat. Hierdoor is Siem Reap een centrale attractie geworden in Azië en wordt de omvang van de investeringen met de maand zichtbaar groter. Een aantal van de oude Franse koloniale gebouwen is nog steeds aanwezig, maar het meest opvallend zijn de moderne faciliteiten en luxe hotels die de kleine straatjes omringen.

Onlangs is de internationale aandacht weer gevestigd op Siem Reap, met een nieuwe archeologische vondst in het Kulengebergte. De enorme oude koninklijke stad Mahendraparvata (die nu wordt geprezen als ‘s werelds grootste pre-industriële stad) is opgegraven en geïdentificeerd. Het is nog te vroeg om te zeggen of deze site op termijn zal wedijveren met de glorie van Angkor Wat als toeristische trekpleister, maar de historische betekenis van de site is onmiskenbaar, en brengt als zodanig nog meer aandacht voor de regio.

Siem Reap is een echt historisch centrum, het centrum van belangrijke veranderingen en ontwikkeling in veel verschillende stadia van de Cambodjaanse geschiedenis. Het blijkt nu een sleutel te zijn voor de toekomst van Cambodja, aangezien het toerisme zorgt voor een hoognodige industrie en dit zorgt voor het verdere herstel van het land en de bevolking.

projecten

Het project is in oktober 2015 opgezet om een klein onderwijsproject te ondersteunen dat is opgezet door een Cambodjaanse docent in een van de armste buitenwijken van Siem Reap in Cambodja.

Wij geloven dat geen enkel kind gedwongen moet worden om te bedelen of te werken. Wij geloven dat zij het recht hebben om van hun jeugd te genieten – om te leren, spelen, vrienden te maken en op te groeien in een veilige en gelukkige omgeving. Wij steunen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties en verbinden ons er ook toe bij te dragen aan de doelstelling kwalitatief onderwijs: zorgen voor inclusief en rechtvaardig kwaliteitsonderwijs en levenslang leren bevorderen voor iedereen.

Het project in Cambodja concentreert zich rond 3 assen:

 1. Motiveer kinderen om officiële scholen te bezoeken en steun geven aan scholen en leerkrachten om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. De hoofdactiviteit is een lerarenopleiding, gericht op leraren (NGO’s, en openbare scholen). We bieden hen gratis pre-servicetraining, nascholing en taalvaardigheidstrainingen.
 2. Engelse lessen organiseren als een aanvulling op het curriculum van de officiële scholen.
 3. Een outreach-programma. Een onderwijsproject staat nooit op zichzelf, het kan alleen duurzaam zijn als het in een bredere context is ingebed.

 

Sommige kinderen op school zijn wees. We helpen grootouders, andere familieleden en soms buren om voor deze kinderen te zorgen. We geloven niet dat weeshuizen een goede oplossing zijn. Het is bewezen dat kinderen beter af zijn als ze opgroeien in een normaal gezin. Weeshuizen zijn zelfs vaak een bron van kindermishandeling, uitbuiting en moderne slavernij.

We werken voortdurend in nauwe samenwerking met de Cambodjaanse partners en andere NGO’s. Er wordt geen beslissing genomen en er wordt geen project gestart zonder voorafgaand overleg en overeenstemming met alle lokale partners. Meer dan 90% van de genomen en ondersteunde initiatieven zijn geïnitieerd door de lokale partners!

huisvesting

Je verblijft in ons vrijwilligershuis aan ons opleidingscentrum op slechts 10 minuten van het oude centrum van Siem Reap.

In het vrijwilligershuis hebben we 3 kamers (2 x 2 personen en 1 kamer van 3 personen), elke kamer beschikt over zijn eigen badkamer (toilet, douche …), ventilator, airco en WiFi. Kamers worden wekelijks schoongemaakt (schone lakens en handdoeken).

Maaltijden

Ontbijt is inbegrepen (brood, jam, eieren, koffie, thee …). Lunch en diner kunnen bereid worden door de vrijwilliger in de keuken, of je gaat naar een plaatselijk restaurant.

vrije tijd

Vrijwilligerswerk doen in Cambodja is meer dan alleen werken. Je kan vrijwilligerswerk niet vergelijken met een full-time job. Je hebt genoeg tijd om de omgeving te ontdekken samen met andere vrijwilligers en je hebt zelf ook inspraak over je uren.

Siem Reap biedt vele mogelijkheden om uit te gaan en natuurlijk zijn er talloze toeristische attracties, waaronder ‘s werelds toonaangevende topattractie: de historische oude stad “Angkor Wat”.

De Oude Markt

Ondervind de lokale beleving op de Oude Markt, of zoals de lokale bevolking het noemt “Psar Chaa”. Gebouwd in de jaren 1920, hier komen de inwoners van Siem Reap om hun producten, granen en vlees te halen voor huisgemaakte maaltijden.

De markt is verdeeld in kleine secties die verschillende goederen verkopen. Ga naar de fruitafdeling waar je biologisch fruit zoals mangosteen en “dragon fruit” kunt krijgen tegen lokale prijzen. Loop door de schemerige steegjes van de vleesafdeling waar je vers gemaakte worsten aan touwtjes ziet hangen, of loop door de rijen met verkopers die zitten op hun stro vloermatten gedroogde vis verkopen. Natuurlijk zijn er secties die kleding, handwerk en kruiderijen verkopen. Deze zorgen allemaal voor geweldige cadeaus om naar huis te sturen.
Landmijn Museum

Tientallen jaren zijn voorbij gegaan sinds zowel de Vietnam-oorlog als het Rode Khmer-regime, maar levensbedreigende herinneringen blijven nog steeds verborgen in Cambodja; 6 miljoen herinneringen om precies te zijn. Het “Cambodia Landmine Museum” is de beste plek in Siem Reap om te leren over wat en waarom er landmijnen in Cambodja zijn.

Naast een geschiedenisles en een up-to-date briefing over de situatie van de landmijnen, zal je enkele actieve en ontplofte landmijnen van dichtbij te zien krijgen. Je zult leren hoe het de lokale bevolking heeft beïnvloed en zie welke inspanningen er worden gedaan om de regio te bevrijden van deze verborgen gevaren.

Vlindertuin

Vlinder- en natuurliefhebbers, hier is een ervaring die je niet wilt laten liggen terwijl je in Siem Reap bent. Dit vlinderreservaat en natuurbeschermingscentrum is de perfecte gelegenheid om je favoriete insecten van dichtbij te bekijken. Loop rond met tientallen soorten vrij vliegende Cambodjaanse vlinders in deze interactieve vlinderexpositie. De omheinde tuin is gebouwd als een regenwoud om de natuurlijke habitat van de vlinders na te bootsen.

Je kan een educatieve rondleiding volgen met een gids die de verschillende fasen van de levenscyclus van de vlinder laat zien.

Kulen Natuurpaden

Deze regenwoudpaden bieden verborgen pareltjes in het regenwoud, zoals oude tempels, kloosters en snel stromende watervallen. Je wandelt langs een prachtige rivier en onder koele schaduwrijke bomen, wat zorgt voor een broodnodige ontsnapping uit de hitte.

Wat Is Er Nog Meer Te Doen Rondom Siem Reap

 • Angkoriaanse Pottenbakkerij;
 • Fietstochten;
 • Kooklessen;
 • Aspara-dansvoorstellingen;
 • En veel meer …

kosten

Vrijwilligerswerk in het buitenland gaat nu eenmaal gepaard met kosten en het is niet de bedoeling dat de gemeenschap die jij gaat helpen hiervoor moet opdraaien. Mochten er voldoende budgetten zijn om deze kosten te dragen, dan zouden we deze uitgeven aan een lokale medewerker die de lokale cultuur en dagelijkse gebruiken kent. Wil je meer weten over ons transparant systeem, neem dan een kijkje op de transparantie pagina.

lokale kosten

Deze kosten, die je ter plaatse betaalt, zijn eigen aan je verblijf, zoals je accommodatie en maaltijden. Door lokaal te betalen ben je er ook zeker van dat je bijdrage direct terechtkomt bij de persoon die het organiseert en niet achterblijft op verschillende “tussenstations”. 

Nota: deze kosten zijn enkel voor individueel vrijwilligerswerk. Voor groepsprojecten zijn andere prijzen van toepassing afhankelijk diverse factoren

 • 34 EURO voor de eerste week;
 • 28 EURO  per week vanaf de tweede week.

 

Wat is inbegrepen

 • Lokale kosten en voorbereidingen voor je verblijf;
 • Accommodatie & ontbijt (7/7) gedurende jouw hele verblijf;
 • Ophalen op de luchthaven in Siem Reap;
  Fiets.

Wat is niet inbegrepen

Waarschijnlijk zijn er nog andere uitgavenposten waar je graag rekening mee houdt. De lijst is een summiere opsomming van de meest voorkomende mogelijke kosten:
 • Internationale transfers;
 • Drankjes;
 • Lunches & diners;
 • Reisverzekering;
 • Kosten die verband houden met je vrije tijd;
 • Visakosten (ongeveer € 30 / maand);
 • Souvenirs;
 • Extra snacks;
 • Andere transportmiddelen naast je fiets (en voeten).

Aansluitingsbijdrage

Wij willen ervoor zorgen dat er voldoende instroom is van vrijwilligers om elk project leefbaar te houden. Veel projecten vragen immers een continuïteit aan vrijwilligers om het project te laten slagen of voldoende impact te creëren. Jammer genoeg kost marketing en vrijwilligers werven veel geld. De budgetten die de deelnemende organisaties inzamelen tijdens wervingscampagnes worden gebruikt om projecten in het zuiden uit te werken ten behoeve van de lokale bevolking en deze willen wij dus niet aanspreken voor marketingcampagnes.

De aansluitingsbijdrage dient om de kosten van ons vrijwilligersplatform te dragen. Wij vragen aan elke deelnemer een eenmalige bijdrage van €130. Dit is enkel bij de eerste keer vrijwilligerswerk en pas nadat je aanvaard bent. Na betaling van deze bijdrage kan je in de toekomst onbeperkt vrijwilligerswerk doen bij welk project dan ook (als er plaats is en je voldoet aan de gestelde eisen uiteraard).

Zodra jij aangesloten bent, informeren wij je steeds zodra er nieuwe projecten bijkomen in onze alliantie.

Waarvoor wordt je aansluitingsbijdrage gebruikt?

 • Jaarlijkse kosten voor het beheer van ons platform zoals het beheer van de inschrijvingsdatabase, website, administratie …. Deze kosten proberen we tot een minimum te beperken maar moeten wel gedekt worden. Wij hebben een mooie website die onderhouden moet worden en waarop alle informatie betreffende onze programma’s en onze organisatie up-to-date gehouden moet worden.
 • Promotie kost nu eenmaal geld en wij willen ons zoveel mogelijk zichtbaar maken in het straatbeeld om voor elk project voldoende vrijwilligers te vinden. Deze bijdrage wordt dus o.a. ook gebruikt voor promoties op diverse media, drukwerken, maar ook de aanwezigheid op beurzen & netwerkevenementen.
 • We zijn vrijwilligers en steken veel energie in onze projecten maar ook in je voorbereiding. In het verleden hadden we vrijwilligers die niet kwamen opdagen. Dat is heel vervelend voor ons team en de lokale bevolking die we steunen. We zien deze bijdrage dan ook als een soort garantie dat je je toezegging zal nakomen.

Je kan alles over de mogelijke kosten lezen op onze transparantie pagina.

praktisch

Wij laten je uiteraard niet vertrekken zonder grondige voorbereiding en begeleiding. Wij hebben met Volunteer Abroad Allliance een systeem uitgewerkt dat ervoor zorgt dat jij op beide oren kan slapen en met een gerust gevoel kan vertrekken voor je vrijwilligerswerk in het buitenland. Zodra jij bent aanvaard en met alles in orde bent gesteld, kan jij rekenen op de begeleiding van onze experts.

Zodra je bent ingeschreven en geaccepteerd voor jouw project, kan jouw voorbereiding beginnen. Je krijgt op de website al veel te lezen, maar daarnaast kan jij je nog op andere manieren voorbereiden op jouw reis. Eenmaal aangekomen, kan je ook rekenen op de begeleiding van ons lokaal team.

Projectpagina

Het doen van vrijwilligerswerk zal een impact hebben op jou en op de lokale bevolking. Wij vinden het erg belangrijk om bij jou als vrijwilliger een stuk bewustwording te creëren, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op wat jou als vrijwilliger te wachten staat. Daarom ontvang jij na aanvaarding als vrijwilliger de inlogcodes voor de projectpagina. Hier vind je informatie die voor jou als vrijwilliger belangrijk is voor je voorbereiding. Zo kan je alles lezen over jouw project, accommodatie, instructies voor een visumaanvraag, een paklijst, cultureel advies voor jouw land en nog veel meer…

Persoonlijke Mentor

Onze ervaren mentor neemt contact met je op en zal jou helpen met advies en antwoorden op de vragen die je hebt. Jouw mentor is een lid van een organisatie die deel uitmaakt van onze alliantie en al jaren met fondsenwerving werkt voor het project waar jij naar reist, je kan dus spreken van een echte specialist. Onze mentors zijn leden van onze alliantie en hebben jaren ervaring in de projecten. Dit systeem zorgt ervoor dat jij van VAA een 100% deskundige begeleiding krijgt.

Andere bestemmingen

Volunteer Abroad Alliance - Ecuador - Otavalo
Volunteer Abroad Alliance - Ecuador - Otavalo

Ecuador

Otavalo

volunteer abroad alliance - gambia - jammeh Kunda
volunteer abroad alliance - gambia - vlag

Gambia

Jammeh Kunda

Volunteer Abroad Alliance - Ghana - Kpando
Ghana vlag

Ghana

Kpando District

Laos vang vieng
vrijwilligerswerk in Laos

Laos

Vang Vieng

Volunteer Abroa Alliance - Peru - nueva union
Volunteer Abroad Alliance - Peru - vlag

Peru

Nueva Unión

volunteer abroad alliance - senegal - warang
volunteer abroad alliance - senegal - warang - vlag

Senegal

Warang

Volunteer Abroad Alliance - Tanzania - Moshi
Volunteer Abroad Alliance - Tanzania - flag

Tanzania

Moshi