Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES

Website automatisch vertaald – contacteer ons bij eventuele fouten.

Vrijwilligerswerk in Otavalo

Volunteer Abroad Alliance - Ecuador - Otavalo

Ecuador

Share

over Ecuador

Ecuador ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika en is het kleinste land in de Andes met een totale oppervlakte van 283.561 km². Met ongeveer 16 miljoen inwoners is het een van de dichtstbevolkte landen in Zuid-Amerika. De hoofdstad, Quito, ligt op een hoogte van 2.800 meter en ligt net onder de evenaar, die het land zijn naam geeft. Ecuador grenst aan de Stille Oceaan in het westen, Colombia in het noorden en Peru in het oosten en zuiden.

Ecuador is verdeeld in vier grote zones: de kust (Costa), de Andes (Sierra), het Amazonebekken (Oriente) en de Galapagos-eilanden. Het kustgebied bestaat uit brede vlaktes met vruchtbare grond die voornamelijk worden gebruikt voor de landbouw. De vlaktes liggen slechts enkele meters boven de zeespiegel, wat betekent dat de temperaturen snel kunnen stijgen. Naast uitgestrekte plantages vind je vooral mangrovebossen en tropische bossen. Guayaquil, de grootste stad van het land, ligt in het zuiden van dit land.

De Sierra zijn de hooglanden van de Andes en wordt gevormd door twee parallelle bergketens: de Cordillera Occidental en de Cordillera Oriental. De Andes loopt door het centrum van het land. Zowel de hoofdstad Quito (2800m) als de derde grootste stad Cuenca (2500m) bevinden zich in deze hoge bergen. Ecuador staat bekend om zijn grote aantal vulkanen, waarvan er nog enkele actief zijn. De zogenaamde “vulkaanweg” wordt gevormd door vulkanen zoals de Cayambe (5790m), Antisana (5704m), Chimborazo (6310m) en Cotopaxi (5897m). De Cotopaxi-vulkaan is de hoogste actieve vulkaan ter wereld.

De Oriente ligt in het oosten en bestaat uit een tropisch oerwoudgebied (la Selva), met een zeer gevarieerde flora en fauna. Het gebied wordt doorsneden door een aantal grote rivieren. De twee bekendste nationale parken zijn Cuyabeno en Yasuni. Deze groene long wordt ernstig bedreigd door de ongebreidelde houtkap en vele concessies voor mijnbouw en aardolie.

De Galapagos-eilanden liggen 1000 km ten westen van het vasteland. De archipel bestaat uit een groep van 13 grote en tientallen kleinere eilanden. Vijf eilanden zijn bewoond. De eilanden zijn van vulkanische oorsprong en zijn nooit verbonden geweest met het vasteland. Dit maakt ze bijzonder uniek vanuit geografisch oogpunt en ze zijn de thuisbasis van unieke diersoorten.

over Otavalo

De basis van onze projecten in Ecuador ligt in Otavalo een stad in de Andes, 100 km ten noorden van Quito. Hier vind je het hoofdkantoor van onze projecten.

Otavalo is een stad in de hoge Andes in het noorden van Ecuador. De stad is omgeven door vulkanen, Imbabura, Fuya Fuya, Cotacachi. In Otavalo vind je elke zaterdag de grootste ambachtelijke markt van Zuid-Amerika.

De stad ligt in de provincie Imbabura op een hoogte van 2500 meter, heeft ongeveer 53.000 inwoners en dankt zijn naam aan de Indiase stam Otavalo. Deze stam is erin geslaagd zijn eigen cultuur en identiteit te handhaven en aan te passen aan de moderne tijd.

Door met name de textielindustrie te moderniseren, is er veel geld naar de gemeenschap gestroomd en hebben mensen het oorspronkelijke land van grote landeigenaren teruggekocht. De stad Otavalo zelf is in vergelijking met veel andere plaatsen in Ecuador welvarend met een vrolijk straatbeeld.

projecten

Het hoofdkantoor in Ecuador is gevestigd in Otavalo waar wij onze uitvalsbasis hebben naar de rest van het land.

De projectwerking in Ecuador bestaat uit ’samen groeien’, samen met de lokale bevolking een proces doorlopen. Via duurzame projecten die de problemen rechtstreeks aanpakken, spelen waarden als respect, gedeelde verantwoordelijkheid, transparantie, vertrouwen, discipline en solidariteit een grote rol.

Wij sturen en begeleiden ervaringsgerichte leerprocessen bij kwetsbare bevolkingsgroepen ter bevordering van de lokale economie en de duurzame landbouw, zodat associaties en productieve organisaties sociaaleconomisch kunnen evolueren naar onafhankelijkheid.

Wij geloven in integrale processen, waar culturele, antropologische, sociaal-economische, wetenschappelijk-ecologische en educatieve aspecten met elkaar verweven zijn.

huisvesting

De eerste twee nachten verblijven onze vrijwilligers altijd op het kantoor in Otavalo voor hun oriëntatie.

Tijdens de rest van je vrijwilligerswerk verblijf je in een eenpersoonskamer in een homestay dicht bij je projectomgeving. Alle accommodaties zijn geselecteerd voor hun veiligheid. Vrijwilligers worden nooit in gevaarlijke of onveilige gebieden gehuisvest. Watertekort kan optreden, maar nooit voor een lange periode. Voorzieningen zijn afhankelijk van waar je verblijft.

Je verblijft steeds in een homestay. Lakens en handdoeken worden altijd door de gastheer/vrouw verstrekt. Er is overal warm water behalve in Nanegal; Nanegalito; Gualsaqui; Moraspungo & San jose. Elk homestay beschikt over een westers toilet. Op sommige plaatsen is mogelijk WIFI beschikbaar, maar dit is onbetrouwbaar. Je kan best je eigen mobiel internet regelen (ons team zal je hierbij helpen).

Veldwerk

Het kan zijn dat je enkele dagen veldwerk verricht, houd er rekening mee dat luxe dan niet altijd aanwezig is. In afgelegen gebieden moet je je misschien wassen in een kom met rivierwater. Leidingwater is alleen beschikbaar in de steden; in de dorpen is dit meer uitzonderlijk. Je vindt alleen warm water in stedelijke gebieden. Water kan ook worden gekookt op een houten vuur in de afgelegen gebieden.

Maaltijden

Alle maaltijden zijn de verantwoordelijkheid van de vrijwilliger. Sommige accommodaties hebben kookfaciliteiten, anderen niet. De teammanagers zullen je graag uitleggen waar je boodschappen kan doen.

Voor ongeveer 7,5 EUR / dag kan je al eten in je homestay klaargemaakt door je lokale gastheer/vrouw. In Otavalo & Atuntaqui wordt er niet gekookt, je kan hier wel gebruik maken van de keuken.

Behalve in El Limonal & de Carchi provincie, kan je overal makkelijk in de stad eten.

vrije tijd

Otavalo is omgeven door vulkanen, Imbabura, Fuya Fuya, Cotacachi waar je uitgebreid kan wandelen. In Otavalo krijgt vindt elke zaterdag de grootste ambachtelijke markt van Zuid-Amerika plaats.

De bekendste toeristische plaatsen in de omgeving van Otavalo zijn:

 • Ambachtelijke markt
 • De waterval van Peguche
 • De waterval van Taxopamba
 • Het San Pablo-meer
 • De meren van Mojanda
 • Parque Condor
 • De Imbabura-vulkaan en Fuya Fuya kunnen worden beklommen, het wordt aanbevolen om dit te doen met een bevoegde gids.

Er zijn ook elk jaar grote festivals

 • Fiesta de Yamor
 • Pawkar Raymi
 • Inti Raymi

kosten

Vrijwilligerswerk in het buitenland gaat nu eenmaal gepaard met kosten en het is niet de bedoeling dat de gemeenschap die jij gaat helpen hiervoor moet opdraaien. Mochten er voldoende budgetten zijn om deze kosten te dragen, dan zouden we deze uitgeven aan een lokale medewerker die de lokale cultuur en dagelijkse gebruiken kent. Wil je meer weten over ons transparant systeem, neem dan een kijkje op de transparantie pagina.

lokale kosten

Deze kosten, die je ter plaatse betaalt, zijn eigen aan je verblijf, zoals je accommodatie en maaltijden. Door lokaal te betalen ben je er ook zeker van dat je bijdrage direct terechtkomt bij de persoon die het organiseert en niet achterblijft op verschillende “tussenstations”. 

Nota: deze kosten zijn enkel voor individueel vrijwilligerswerk. Voor groepsprojecten zijn andere prijzen van toepassing afhankelijk diverse factoren

De kost is €50/week

Wat is inbegrepen

 • Plaatselijke kosten en voorbereidingen eigen aan je verblijf;
 • Accommodatie 7/7;
 • Airport pick-up;
 • Het eerste transport naar je project op de derde dag.

Wat is niet inbegrepen

Waarschijnlijk zijn er nog andere uitgavenposten waar je graag rekening mee houdt. De lijst is een summiere opsomming van de meest voorkomende mogelijke kosten:
 • Internationale vluchten;
 • Drankjes;
 • Ontbijt en avondeten;
 • Reisverzekering;
 • Kosten die verband houden met je vrije tijd;
 • Alle maaltijden: voor 7,5 EUR/dag per dag kan je al eten in plaatselijke restaurants of bij je gastfamilie. Het kan nog goedkoper als je zelf je maaltijden bereidt.
 • Visumkosten;
 • Internet: Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van je wensen. Je hebt al een basis 30 dagenplan voor 5 USD.

Aansluitingsbijdrage

Wij willen ervoor zorgen dat er voldoende instroom is van vrijwilligers om elk project leefbaar te houden. Veel projecten vragen immers een continuïteit aan vrijwilligers om het project te laten slagen of voldoende impact te creëren. Jammer genoeg kost marketing en vrijwilligers werven veel geld. De budgetten die de deelnemende organisaties inzamelen tijdens wervingscampagnes worden gebruikt om projecten in het zuiden uit te werken ten behoeve van de lokale bevolking en deze willen wij dus niet aanspreken voor marketingcampagnes.

De aansluitingsbijdrage dient om de kosten van ons vrijwilligersplatform te dragen. Wij vragen aan elke deelnemer een eenmalige bijdrage van €130. Dit is enkel bij de eerste keer vrijwilligerswerk en pas nadat je aanvaard bent. Na betaling van deze bijdrage kan je in de toekomst onbeperkt vrijwilligerswerk doen bij welk project dan ook (als er plaats is en je voldoet aan de gestelde eisen uiteraard).

Zodra jij aangesloten bent, informeren wij je steeds zodra er nieuwe projecten bijkomen in onze alliantie.

Waarvoor wordt je aansluitingsbijdrage gebruikt?

 • Jaarlijkse kosten voor het beheer van ons platform zoals het beheer van de inschrijvingsdatabase, website, administratie …. Deze kosten proberen we tot een minimum te beperken maar moeten wel gedekt worden. Wij hebben een mooie website die onderhouden moet worden en waarop alle informatie betreffende onze programma’s en onze organisatie up-to-date gehouden moet worden.
 • Promotie kost nu eenmaal geld en wij willen ons zoveel mogelijk zichtbaar maken in het straatbeeld om voor elk project voldoende vrijwilligers te vinden. Deze bijdrage wordt dus o.a. ook gebruikt voor promoties op diverse media, drukwerken, maar ook de aanwezigheid op beurzen & netwerkevenementen.
 • We zijn vrijwilligers en steken veel energie in onze projecten maar ook in je voorbereiding. In het verleden hadden we vrijwilligers die niet kwamen opdagen. Dat is heel vervelend voor ons team en de lokale bevolking die we steunen. We zien deze bijdrage dan ook als een soort garantie dat je je toezegging zal nakomen.
 • Je krijgt je eigen persoonlijke webpagina waar jij alles kan schrijven over je ervaringen in het buitenland en op die manier het thuisfront op de hoogte houdt van je avontuur in het buitenland.

Je kan alles over de mogelijke kosten lezen op onze transparantie pagina.

praktisch

Wij laten je uiteraard niet vertrekken zonder grondige voorbereiding en begeleiding. Wij hebben met Volunteer Abroad Allliance een systeem uitgewerkt dat ervoor zorgt dat jij op beide oren kan slapen en met een gerust gevoel kan vertrekken voor je vrijwilligerswerk in het buitenland. Zodra jij bent aanvaard en met alles in orde bent gesteld, kan jij rekenen op de begeleiding van onze experts.

Zodra je bent ingeschreven en geaccepteerd voor jouw project, kan jouw voorbereiding beginnen. Je krijgt op de website al veel te lezen, maar daarnaast kan jij je nog op andere manieren voorbereiden op jouw reis. Eenmaal aangekomen, kan je ook rekenen op de begeleiding van ons lokaal team.

Projectpagina

Het doen van vrijwilligerswerk zal een impact hebben op jou en op de lokale bevolking. Wij vinden het erg belangrijk om bij jou als vrijwilliger een stuk bewustwording te creëren, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op wat jou als vrijwilliger te wachten staat. Daarom ontvang jij na aanvaarding als vrijwilliger de inlogcodes voor de projectpagina. Hier vind je informatie die voor jou als vrijwilliger belangrijk is voor je voorbereiding. Zo kan je alles lezen over jouw project, accommodatie, instructies voor een visumaanvraag, een paklijst, cultureel advies voor jouw land en nog veel meer…

Persoonlijke Mentor

Onze ervaren mentor neemt contact met je op en zal jou helpen met advies en antwoorden op de vragen die je hebt. Jouw mentor is een lid van een organisatie die deel uitmaakt van onze alliantie en al jaren met fondsenwerving werkt voor het project waar jij naar reist, je kan dus spreken van een echte specialist. Onze mentors zijn leden van onze alliantie en hebben jaren ervaring in de projecten. Dit systeem zorgt ervoor dat jij van VAA een 100% deskundige begeleiding krijgt.

Andere bestemmingen

volunteer abroad alliance - gambia - jammeh Kunda
volunteer abroad alliance - gambia - vlag

Gambia

Jammeh Kunda

Volunteer Abroad Alliance - Ghana - Kpando
Ghana vlag

Ghana

Kpando District

Laos vang vieng
vrijwilligerswerk in Laos

Laos

Vang Vieng

Vrijwilligerswerk in Oeganda

Oeganda

Mukono

Volunteer Abroa Alliance - Peru - nueva union
Volunteer Abroad Alliance - Peru - vlag

Peru

Nueva Unión

volunteer abroad alliance - senegal - warang
volunteer abroad alliance - senegal - warang - vlag

Senegal

Warang

Vrijwilligerswerk in Afrika - Tanzania
Volunteer Abroad Alliance - Tanzania - flag

Tanzania

Moshi