Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES

Website automatisch vertaald – contacteer ons bij eventuele fouten.

Vrijwilligerswerk in Warang

volunteer abroad alliance - senegal - warang - vlag

Senegal

Share

over Senegal

Senegal biedt een totale verandering van omgeving. Als het land van muziek en poëzie, is Senegal een veilige en één van de meest diverse staten in West-Afrika. Het land is geworteld in een traditie van uitwisseling en openheid. Het is een 100% Afrikaans Senegal dat je zal ontdekken, gelegen aan de Atlantische Oceaan. Het toerisme neemt toe en het mooie land telt heel wat bezienswaardigheden die in het UNESCO patrimonium zijn opgenomen.

Het land telt nagenoeg een 20-tal etnische bevolkingsgroepen met een eigen taal en cultuur en is wereldwijd een model voor samenleving. Naast de eigen etnische taal, spreekt 70% van de bevolking de “Wolof” taal.

Bijna de helft van de bevolking verdient minder dan 1,50 € per dag, wat vaak een (noodgedwongen) corruptie bevordert. De meeste vrouwen en de helft van de mannen zijn analfabeet. Kindersterfte is het hoogst bij kinderen op het platteland, in arme gezinnen en gezinnen met laag opgeleide moeders en is sterk verbonden aan armoede. Meer geld verdienen zal weinig uitrichten, zolang dit niet samen gaat met onderwijs, publieke gezondheidszorg en drinkbaar water.

Ook onderwijs, vooral voor meisjes en moeders, zal ongetwijfeld kinderlevens redden. De meeste families (60%) leven van landbouw, maar akkers leveren vaak te weinig op (gebrek aan kennis) om een ganse familie te voeden. De ouders van onze kinderen zijn nooit naar school geweest en kunnen niet lezen noch schrijven. Zij leven in grote families. Vanaf hun 10-12 jaar gaan ze met hun vader mee vissen of verhandelen zij groenten, fruit, vis, granen, enz. die ze met paard/ezel en kar vervoeren.

over Warang

Wanneer je vrijwilligerswerk gaat doen in Senegal, reis je naar het dorp Warang bij Mbour, op 45 km afstand van Dakar.

Warang is een rustig toeristisch dorpje waar de school en je verblijfsplaats gevestigd is. Gelegen langs de Atlantische oceaan, zijn strandwandelingen en een mooie zonsondergang mogelijk.

De “Petite Côte” is een belangrijke toeristische bestemming geworden, ideaal voor activiteiten aan zee. Van dichterbij bekeken zijn er nog tal van prachtige hoekjes, dorpjes en prachtige (rustige) stranden.

Mbour 8 km noordwaarts is de dichtstbijzijnde stad. Mbour is een belangrijke en typisch Afrikaanse stad, vol met activiteiten en het belangrijkste economisch centrum van de Petite Côte. Het grootste deel van de inkomsten bestaat uit ambachtelijke visserij. Bezoek de vissershaven, de markt en de aankomst van de prachtig gekleurde vissersboten rond 16.00 uur.

projecten

Onderstaande projecten zijn perfect voor een divers samengestelde vriendengroep die samen vrijwilligerswerk willen gaan doen in het buitenland.

Alle projecten vinden plaats in dezelfde schoolgroep waardoor de vrijwilligers van de verschillende projecten dus nauw samenwerken. Bovendien verblijven alle vrijwilligers in dezelfde accommodatie.

Studenten, “gap-year” en net afgestudeerden zijn welkom in alle projecten.

huisvesting

De herberg waar wij de vrijwilligers huisvesten is gelegen op ongeveer 1,5 km wandelafstand van de school & slechts op 500 meter van de Atlantische Oceaan.

Alle kamers zijn voorzien van een met dubbel bed of 2 aparte bedden, elk voorzien van bergruimte, muskietennet, ventilator, lakens en handdoeken. Er is westers sanitair en warm water douches. Elektriciteit is 220 volt en er zijn voldoende stopcontacten aanwezig. Wifi is aanwezig in het volledige gebouw.

Je deelt de kamer met maximum 1 andere vrijwilliger. Je deelt de badkamer en toilet met maximum 4 andere vrijwilligers.

Maaltijden

Je eet je ontbijt en avondmaal op het dakterras van de herberg. Je lunch eet je op je werkplaats in de scholengroep.

vrije tijd

Vrijwilligerswerk doen in Senegal is meer dan alleen werken. Je kan vrijwilligerswerk niet vergelijken met een full-time job. Je hebt genoeg tijd om de omgeving te ontdekken samen met andere vrijwilligers en je hebt zelf ook inspraak over je uren.

Senegal staat gekend voor zijn prachtige stranden. Jouw verblijf bevindt zicht op slechts 500 m van één van deze prachtige stranden. Je kan er steeds terecht voor een leuke afkoeling of een namiddagje ontspanning.

Afhankelijk van jouw interesses zijn er tal van merkwaardige en onvergetelijke sites, in een prachtige sfeer en een totale verandering van omgeving.

Je kan tal van uitstappen, boottochten, en folkloristische bezienswaardigheden ondernemen, waarvan een groot aantal zijn opgenomen in het patrimonium van de Unesco.

kosten

Vrijwilligerswerk in het buitenland gaat nu eenmaal gepaard met kosten en het is niet de bedoeling dat de gemeenschap die jij gaat helpen hiervoor moet opdraaien. Mochten er voldoende budgetten zijn om deze kosten te dragen, dan zouden we deze uitgeven aan een lokale medewerker die de lokale cultuur en dagelijkse gebruiken kent. Wil je meer weten over ons transparant systeem, neem dan een kijkje op de transparantie pagina.

lokale kosten

Deze kosten, die je ter plaatse betaalt, zijn eigen aan je verblijf, zoals je accommodatie en maaltijden. Door lokaal te betalen ben je er ook zeker van dat je bijdrage direct terechtkomt bij de persoon die het organiseert en niet achterblijft op verschillende “tussenstations”. 

Nota: deze kosten zijn enkel voor individueel vrijwilligerswerk. Voor groepsprojecten zijn andere prijzen van toepassing afhankelijk diverse factoren

 • 2 weken: €280
 • 3 weken: €380
 • 4 weken: €480
 • + 4 weken = € 100 extra per week

 

Wat is inbegrepen

 • Verwelkoming op de luchthaven (Blaise Diagne te Dakar) van en transport naar de verblijfsplaats in Warang;
 • Transport naar de luchthaven na afloop vrijwilligerswerk;
 • Lokale kosten en voorbereidingen voor je verblijf;
 • Je verblijft in een comfortabele herberg tijdens je volledige plaatsing;
 • Ontbijt en avondeten tijdens het volledige verblijf;
 • Middagmaal met de leerlingen op school tijdens het schooljaar (niet tijdens de weekends en vakantiedagen);
 • Dagelijkse opvolging, begeleiding en samenwerking met ons plaatselijk team;
 • WIFI.

Wat is niet inbegrepen

Waarschijnlijk zijn er nog andere uitgavenposten waar je graag rekening mee houdt. De lijst is een summiere opsomming van de meest voorkomende mogelijke kosten:
 • Internationale transfers;
 • Dranken;
 • Reisverzekering;
 • Middagmaal tijdens weekends en vakantiedagen;
 • Transport en kosten eigen aan vrije tijd;
 • Souvenirs;
 • Extra snacks.

Aansluitingsbijdrage

Wij willen ervoor zorgen dat er voldoende instroom is van vrijwilligers om elk project leefbaar te houden. Veel projecten vragen immers een continuïteit aan vrijwilligers om het project te laten slagen of voldoende impact te creëren. Jammer genoeg kost marketing en vrijwilligers werven veel geld. De budgetten die de deelnemende organisaties inzamelen tijdens wervingscampagnes worden gebruikt om projecten in het zuiden uit te werken ten behoeve van de lokale bevolking en deze willen wij dus niet aanspreken voor marketingcampagnes.

De aansluitingsbijdrage dient om de kosten van ons vrijwilligersplatform te dragen. Wij vragen aan elke deelnemer een eenmalige bijdrage van €130. Dit is enkel bij de eerste keer vrijwilligerswerk en pas nadat je aanvaard bent. Na betaling van deze bijdrage kan je in de toekomst onbeperkt vrijwilligerswerk doen bij welk project dan ook (als er plaats is en je voldoet aan de gestelde eisen uiteraard).

Zodra jij aangesloten bent, informeren wij je steeds zodra er nieuwe projecten bijkomen in onze alliantie.

Waarvoor wordt je aansluitingsbijdrage gebruikt?

 • Jaarlijkse kosten voor het beheer van ons platform zoals het beheer van de inschrijvingsdatabase, website, administratie …. Deze kosten proberen we tot een minimum te beperken maar moeten wel gedekt worden. Wij hebben een mooie website die onderhouden moet worden en waarop alle informatie betreffende onze programma’s en onze organisatie up-to-date gehouden moet worden.
 • Promotie kost nu eenmaal geld en wij willen ons zoveel mogelijk zichtbaar maken in het straatbeeld om voor elk project voldoende vrijwilligers te vinden. Deze bijdrage wordt dus o.a. ook gebruikt voor promoties op diverse media, drukwerken, maar ook de aanwezigheid op beurzen & netwerkevenementen.
 • We zijn vrijwilligers en steken veel energie in onze projecten maar ook in je voorbereiding. In het verleden hadden we vrijwilligers die niet kwamen opdagen. Dat is heel vervelend voor ons team en de lokale bevolking die we steunen. We zien deze bijdrage dan ook als een soort garantie dat je je toezegging zal nakomen.
 • Je krijgt je eigen persoonlijke webpagina waar jij alles kan schrijven over je ervaringen in het buitenland en op die manier het thuisfront op de hoogte houdt van je avontuur in het buitenland.

Je kan alles over de mogelijke kosten lezen op onze transparantie pagina.

praktisch

Wij laten je uiteraard niet vertrekken zonder grondige voorbereiding en begeleiding. Wij hebben met Volunteer Abroad Allliance een systeem uitgewerkt dat ervoor zorgt dat jij op beide oren kan slapen en met een gerust gevoel kan vertrekken voor je vrijwilligerswerk in het buitenland. Zodra jij bent aanvaard en met alles in orde bent gesteld, kan jij rekenen op de begeleiding van onze experts.

Zodra je bent ingeschreven en geaccepteerd voor jouw project, kan jouw voorbereiding beginnen. Je krijgt op de website al veel te lezen, maar daarnaast kan jij je nog op andere manieren voorbereiden op jouw reis. Eenmaal aangekomen, kan je ook rekenen op de begeleiding van ons lokaal team.

Projectpagina

Het doen van vrijwilligerswerk zal een impact hebben op jou en op de lokale bevolking. Wij vinden het erg belangrijk om bij jou als vrijwilliger een stuk bewustwording te creëren, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op wat jou als vrijwilliger te wachten staat. Daarom ontvang jij na aanvaarding als vrijwilliger de inlogcodes voor de projectpagina. Hier vind je informatie die voor jou als vrijwilliger belangrijk is voor je voorbereiding. Zo kan je alles lezen over jouw project, accommodatie, instructies voor een visumaanvraag, een paklijst, cultureel advies voor jouw land en nog veel meer…

Persoonlijke Mentor

Onze ervaren mentor neemt contact met je op en zal jou helpen met advies en antwoorden op de vragen die je hebt. Jouw mentor is een lid van een organisatie die deel uitmaakt van onze alliantie en al jaren met fondsenwerving werkt voor het project waar jij naar reist, je kan dus spreken van een echte specialist. Onze mentors zijn leden van onze alliantie en hebben jaren ervaring in de projecten. Dit systeem zorgt ervoor dat jij van VAA een 100% deskundige begeleiding krijgt.

Andere bestemmingen

Volunteer Abroad Alliance - Ecuador - Otavalo
Volunteer Abroad Alliance - Ecuador - Otavalo

Ecuador

Otavalo

volunteer abroad alliance - gambia - jammeh Kunda
volunteer abroad alliance - gambia - vlag

Gambia

Jammeh Kunda

Volunteer Abroad Alliance - Ghana - Kpando
Ghana vlag

Ghana

Kpando District

Laos vang vieng
vrijwilligerswerk in Laos

Laos

Vang Vieng

Vrijwilligerswerk in Oeganda

Oeganda

Mukono

Volunteer Abroa Alliance - Peru - nueva union
Volunteer Abroad Alliance - Peru - vlag

Peru

Nueva Unión

Vrijwilligerswerk in Afrika - Tanzania
Volunteer Abroad Alliance - Tanzania - flag

Tanzania

Moshi