Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES

Website automatisch vertaald – contacteer ons bij eventuele fouten.

Vrijwilligerswerk in Nueva Unión

Volunteer Abroad Alliance - Peru - vlag

Peru

Share

over Peru

Peru is gelegen aan de westkust van Zuid–Amerika. In oppervlakte is het het derde grootste land van Zuid-Amerika. In het noorden grenst Peru aan Ecuador en Colombia, in het oosten aan Brazilië en Bolivia, in het zuiden aan Chili en de hele westkust grenst aan de Stille Oceaan. Geografisch kunnen we Peru in drie regio’s verdelen: een smalle strook van ongeveer 100 kilometer breed woestijngebied langs de kust, in het oosten het Andesgebergte, na de Himalaya, de tweede grootste bergketen ter wereld, gelegen tussen de 3000 en 4000 meter hoogte en tenslotte het reusachtige Amazonegebied met zijn regenwouden.

Vóór de komst van de Spaanse veroveraars was Peru het rijk van de Inca’s, waarvan Cuzco de hoofdstad was. Tussen de verovering door de Spanjaarden in 1572 en de onafhankelijkheid in 1821 werd het land door Spanje bestuurd.

De oude Inca-nederzetting Machu Picchu is slechts één van de vele hoogtepunten dat het land te bieden heeft. De mix van oude beschavingen en archeologie, buitengewone landschappen, er zijn maar weinig bestemmingen die zoveel te bieden hebben aan hun bezoekers als Peru.

Van bergketen tot jungle, van strand tot woestijn, van koloniale stad tot kosmopolitische stad, het is echt een prachtige plek om te bezoeken.

De echte aantrekkingskracht van het land ligt buiten de hoofdstad. Contrasterend mooi met Lima is de oude hoofdstad van Cusco, in de tijd van de Inca’s het centrum van de wereld, met zijn kronkelende geplaveide straatjes en meer dan 1000 jaar oude geschiedenis. Het is de toegangspoort naar Machu Picchu en ook een ideale uitvalsbasis voor hen die het Inca-parcours willen verkennen.

Elders in het land vind je onder andere de Nazca-lijnen, de prachtig opgegraven ruïnes van Chan Chan en het Chachapoya Fort. Deze buitengewone complexen bevinden zich allemaal in het midden van prachtige landschappen.

over Nueva Unión

Het project is gelegen in de regio San Martín, dat dus gelegen is in het noorden van Perú. San Martín heeft een oppervlakte van 51.000 km2 en telt zo’n 900.000 inwoners. San Martín grenst in het noorden en oosten aan Loreto, in het zuiden aan Huánoco en in het westen aan La Libertad en Amazonas.

Vrijwilligers gaan aan de slag in Nueva Union op ongeveer een uur rijden van Tarapoto, de grootste stad in de buurt van Nueva Union.

Nueva Unión ligt op 1 uur 15 minuten met de auto van Tarapoto. Behalve het laatste stuk tussen het kleine stadje Picota en Nueva Unión, is de weg behoorlijk goed onderhouden en loopt zo goed als parallel met de Huallaga rivier. Nueva Unión is een kleine nederzetting met zo’n 3 à 400 inwoners.

projecten

Als vrijwilliger ga je aan de slag in het eigen gemeenschapscentrum van de organisatie met 72 kinderen met leeftijden tussen 3 & 19 jaar.

huisvesting

Nueva Unión (werkdagen)

De vrijwilliger verblijft in Nueva Unión, in ons eigen lokaal in een aparte kamer waar airco, een bed, een bureautje en een lavabo is voorzien.

 • Er zijn ventilatoren voor afkoeling en het gebouw heeft goede WC’s en een douche. Er is geen warm water maar dat is in deze zone van Peru absoluut niet nodig.
 • Er is een goede uitgeruste keuken die bovendien beschikt over een grote koelkast waar jij je persoonlijke dranken en snacks kan bewaren.
 • Lakens, kussen en muskietennet zijn aanwezig.
 • Geen wasmachine aanwezig, zelfs niet in het hele dorp. Kleding wordt met de hand gewassen. Maar je kan dit ook doen (of laten doen) tijdens je vrije dagen in Tarapoto waar dit alles wel voor handen is.

 

Tarapoto (weekends / vrije dagen)

 • Tijdens de vrije dagen (2 per week) kan de vrijwilliger naar gelang zijn/haar budget in een hostel (Hostal in het Spaans) of hotel verblijven in Tarapoto (op 60 km van Nueva Unión). Wij kunnen daarvoor de nodige contacten leggen. Je mag rekenen op bedragen vanaf € 5,00/nacht in een hostal.
 • De was kan je laten doen in Tarapota.
 • Afhankelijk van je budget beschik je al dan niet over een eigen of gemeenschappelijke kamer (jeugdherberg) met airconditioning en badkamer.
 • Ontbijt is al dan niet inbegrepen.

Maaltijden

In Nueva Unión:

Tijdens de werkdagen zijn alle maaltijden inbegrepen. Het zijn de moeders uit de oudervereniging die de maaltijden bereiden voor de vrijwilligers.

In Tarapoto:

Tijdens de vrije dagen in Tarapoto is het eenvoudig om te eten in één van de talrijke restaurants. Je kan kiezen uit kleine plaatselijke restaurants maar je vindt er ook tal van Westers georiënteerde restaurants tot zelfs pizzeria’s.

Aanraders:

In heel de Amazonestreek vind je geen typischere maaltijd dan de ‘juane’. De juane wordt vooral gegeten tijdens het feest van San Juan. Het bestaat meestal uit rijst waarin stukken kip, olijven en ei zitten en dit alles ingepakt in het blad van de bijao waarin alles wordt gekookt. Voorts zijn er heel wat verschillende bananengerechten zoals maduro frito (gebakken banaan), patacón (geplette schijfjes banaan en dan gefrituurd) en tacacho (een bol waarin dan ook nog vlees is verwerkt). Als je de kans krijgt, moet je zeker ook chonta eens proeven. Dat is palmhart geserveerd als tagliatelli. De lokale chorizo en cesina (gedroogd varkensvlees) moet je zeker ook proeven en zijn ook terug te vinden in tal van bereidingen.

vrije tijd

Vrije Tijd In De Regio San Martin

De inwoners van Tarapoto hebben een goed excuus om het rustig aan te doen in het leven. Rustig bakkend in de hitte van de junglezon, doen de stad en haar inwoners hun zaken met minimale drukte, zoemend rond op motorfietsen en mototaxi’s. Auto’s vind je er zeer weinig, moto’s en mototaxi’s des te meer.

Door het gebrek aan in-your-face promotie voor toeristische attracties vraag je je eigenlijk op het eerste zicht af wat er eigenlijk te doen. Maar graaf een beetje dieper en je vindt een prachtige mix van culturele en natuurlijke attracties.

In elk geval zullen wij voldoende toeristische info bezorgen en zal je tijd te kort komen om je zelfs te vervelen. Enkele blikvangers:

Museo Regional Universidad Nacional de San Martin

Tarapoto’s klein en enigszins eigenaardige museum bevindt zich net op het hoofdplein op Jr. Maynas 177 (onder de Universidad Nacional gebouw).

Tabacalera del Oriente

Een must-see bestemming voor sigaren aanbidders. De Tabacalera del Oriente is het meest over het hoofd gezien juweel van Tarapoto. Ga ’s morgens vroeg op bezoek om de ongeveer 30 vrouwelijke arbeiders de sigaren met de hand te zien rollen.

Rotstekeningen van Polish

De rotstekeningen van Polish bevinden zich op 5 km van Tarapoto.

Watervallen

In de heuvels rondom Tarapota zijn er ook tal van watervallen in de jungle waar je terecht kan voor een verfrissende duik. Vooral de waterval van Ahuashiyacu is erg in trek. Ze liggen op zo’n 20 min rijden van Tarapoto.

Sauce

De lagune van Sauce of ook wel het blauwe meer genoemd ligt op zo’n 2,5 uur rijden van Tarapoto en is een dagbezoek meer dan waard. Het meer heeft een prachtige blauwgroene schijn. Je kan er een tocht maken met de motorboot of prachtige wandelingen maken.

Lamas

Ligt op een half uurtje rijden van Tarpoto en is een van de oudste stadjes van het Peruviaanse regenwoud. De lokale inwoners gaan meestal nog op traditionele wijze en heel kleurrijk gekleed. Het prachtige ‘mirador de la Cruz’ is er zeker ook het bezoeken waard. Zo’n 5 km ten noorden van Lamas ligt dan weer de Chapawanki waterval.

Elders In Peru

Buiten Machu Picchu & het inca-parcours vind je onder andere de Nazca-lijnen die je met kleine vliegtuigjes kan overvliegen, de prachtig opgegraven ruïnes van Chan Chan en het Chachapoyas. Surfers kunnen hun hartje ophalen in de zandduinen in Ica en in de duizelingwekkende landschappen van de Colca canyon kan je de Condor van dichtbij bewonderen. In Huaras kan je prachtige bergwandelingen maken en zelfs de skilatten aantrekken. Er is dus voor elk wat wils en alles binnen een prachtig indrukwekkend kader van adembenemende landschappen.

Uiteraard raden we je ook om onze coördinatrice raad te vragen naar tips om je echt in te leven in het dagelijks even van de Peruanen.

kosten

Vrijwilligerswerk in het buitenland gaat nu eenmaal gepaard met kosten en het is niet de bedoeling dat de gemeenschap die jij gaat helpen hiervoor moet opdraaien. Mochten er voldoende budgetten zijn om deze kosten te dragen, dan zouden we deze uitgeven aan een lokale medewerker die de lokale cultuur en dagelijkse gebruiken kent. Wil je meer weten over ons transparant systeem, neem dan een kijkje op de transparantie pagina.

lokale kosten

Deze kosten, die je ter plaatse betaalt, zijn eigen aan je verblijf, zoals je accommodatie en maaltijden. Door lokaal te betalen ben je er ook zeker van dat je bijdrage direct terechtkomt bij de persoon die het organiseert en niet achterblijft op verschillende “tussenstations”. 

Nota: deze kosten zijn enkel voor individueel vrijwilligerswerk. Voor groepsprojecten zijn andere prijzen van toepassing afhankelijk diverse factoren

€ 40 per week

Wat is inbegrepen

 • Verwelkoming op de luchthaven van Tarapoto;
 • Transport naar de luchthaven na afloop vrijwilligerswerk;
 • Lokale kosten en voorbereidingen voor je verblijf;
 • Alle maaltijden tijdens het volledige verblijf in Nueva Unión;
 • Dagelijkse opvolging, begeleiding en samenwerking met ons plaatselijk team.

Wat is niet inbegrepen

Waarschijnlijk zijn er nog andere uitgavenposten waar je graag rekening mee houdt. De lijst is een summiere opsomming van de meest voorkomende mogelijke kosten:
 • Internationale transfers;
 • Transport van Lima naar Tarapota (ca. 150 USD retour). Voor je vlucht van Lima naar Tarapoto kan je mentor je adviseren en bijstaan;
 • Dranken;
 • Reisverzekering;
 • Maaltijden tijdens de vrije dagen en feestdagen;
 • Plaatselijk transport van Tarapota tot Nueva Unión (ca. 8 EURO retour);
 • Voor maximum 4 à 5 soles (€1,5 – 2) raak je waar dan ook in Tarapoto.
 • Kosten eigen aan vrije tijd;
 • Souvenirs;
 • Extra snacks;
 • Plaatselijk simkaart – kosten afhankelijk van je wensen

Aansluitingsbijdrage

Wij willen ervoor zorgen dat er voldoende instroom is van vrijwilligers om elk project leefbaar te houden. Veel projecten vragen immers een continuïteit aan vrijwilligers om het project te laten slagen of voldoende impact te creëren. Jammer genoeg kost marketing en vrijwilligers werven veel geld. De budgetten die de deelnemende organisaties inzamelen tijdens wervingscampagnes worden gebruikt om projecten in het zuiden uit te werken ten behoeve van de lokale bevolking en deze willen wij dus niet aanspreken voor marketingcampagnes.

De aansluitingsbijdrage dient om de kosten van ons vrijwilligersplatform te dragen. Wij vragen aan elke deelnemer een eenmalige bijdrage van €130. Dit is enkel bij de eerste keer vrijwilligerswerk en pas nadat je aanvaard bent. Na betaling van deze bijdrage kan je in de toekomst onbeperkt vrijwilligerswerk doen bij welk project dan ook (als er plaats is en je voldoet aan de gestelde eisen uiteraard).

Zodra jij aangesloten bent, informeren wij je steeds zodra er nieuwe projecten bijkomen in onze alliantie.

Waarvoor wordt je aansluitingsbijdrage gebruikt?

 • Jaarlijkse kosten voor het beheer van ons platform zoals het beheer van de inschrijvingsdatabase, website, administratie …. Deze kosten proberen we tot een minimum te beperken maar moeten wel gedekt worden. Wij hebben een mooie website die onderhouden moet worden en waarop alle informatie betreffende onze programma’s en onze organisatie up-to-date gehouden moet worden.
 • Promotie kost nu eenmaal geld en wij willen ons zoveel mogelijk zichtbaar maken in het straatbeeld om voor elk project voldoende vrijwilligers te vinden. Deze bijdrage wordt dus o.a. ook gebruikt voor promoties op diverse media, drukwerken, maar ook de aanwezigheid op beurzen & netwerkevenementen.
 • We zijn vrijwilligers en steken veel energie in onze projecten maar ook in je voorbereiding. In het verleden hadden we vrijwilligers die niet kwamen opdagen. Dat is heel vervelend voor ons team en de lokale bevolking die we steunen. We zien deze bijdrage dan ook als een soort garantie dat je je toezegging zal nakomen.
 • Je krijgt je eigen persoonlijke webpagina waar jij alles kan schrijven over je ervaringen in het buitenland en op die manier het thuisfront op de hoogte houdt van je avontuur in het buitenland.

Je kan alles over de mogelijke kosten lezen op onze transparantie pagina.

praktisch

Wij laten je uiteraard niet vertrekken zonder grondige voorbereiding en begeleiding. Wij hebben met Volunteer Abroad Allliance een systeem uitgewerkt dat ervoor zorgt dat jij op beide oren kan slapen en met een gerust gevoel kan vertrekken voor je vrijwilligerswerk in het buitenland. Zodra jij bent aanvaard en met alles in orde bent gesteld, kan jij rekenen op de begeleiding van onze experts.

Zodra je bent ingeschreven en geaccepteerd voor jouw project, kan jouw voorbereiding beginnen. Je krijgt op de website al veel te lezen, maar daarnaast kan jij je nog op andere manieren voorbereiden op jouw reis. Eenmaal aangekomen, kan je ook rekenen op de begeleiding van ons lokaal team.

Projectpagina

Het doen van vrijwilligerswerk zal een impact hebben op jou en op de lokale bevolking. Wij vinden het erg belangrijk om bij jou als vrijwilliger een stuk bewustwording te creëren, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op wat jou als vrijwilliger te wachten staat. Daarom ontvang jij na aanvaarding als vrijwilliger de inlogcodes voor de projectpagina. Hier vind je informatie die voor jou als vrijwilliger belangrijk is voor je voorbereiding. Zo kan je alles lezen over jouw project, accommodatie, instructies voor een visumaanvraag, een paklijst, cultureel advies voor jouw land en nog veel meer…

Persoonlijke Mentor

Onze ervaren mentor neemt contact met je op en zal jou helpen met advies en antwoorden op de vragen die je hebt. Jouw mentor is een lid van een organisatie die deel uitmaakt van onze alliantie en al jaren met fondsenwerving werkt voor het project waar jij naar reist, je kan dus spreken van een echte specialist. Onze mentors zijn leden van onze alliantie en hebben jaren ervaring in de projecten. Dit systeem zorgt ervoor dat jij van VAA een 100% deskundige begeleiding krijgt.

Andere bestemmingen

Volunteer Abroad Alliance - Ecuador - Otavalo
Volunteer Abroad Alliance - Ecuador - Otavalo

Ecuador

Otavalo

volunteer abroad alliance - gambia - jammeh Kunda
volunteer abroad alliance - gambia - vlag

Gambia

Jammeh Kunda

Volunteer Abroad Alliance - Ghana - Kpando
Ghana vlag

Ghana

Kpando District

Laos vang vieng
vrijwilligerswerk in Laos

Laos

Vang Vieng

Vrijwilligerswerk in Oeganda

Oeganda

Mukono

volunteer abroad alliance - senegal - warang
volunteer abroad alliance - senegal - warang - vlag

Senegal

Warang

Vrijwilligerswerk in Afrika - Tanzania
Volunteer Abroad Alliance - Tanzania - flag

Tanzania

Moshi