Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES

Website automatisch vertaald – contacteer ons bij eventuele fouten.

Vrijwilligerswerk in het buitenland voor scholen

Wat we voor onszelf doen, sterft met ons,
wat we voor anderen doen, is en blijft onsterfelijk.

Extra troeven voor jongeren

Net als alle onderwijsinstellingen en hun personeel zijn ook wij begaan met de persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Wij willen helpen om hun blik op de wereld te verruimen en hun eigen toekomst in handen te nemen. Wij willen jongeren bewust maken van de andere maatschappelijk relevante thema’s die zich afspelen buiten hun eigen leefwereld. De jongeren leren niet alleen een nieuwe cultuur kennen maar ze leren ook werken in groep en ondervinden persoonlijk hoe verrijkend het is om anderen een betere toekomst te geven.

Jongeren leren er enorm van bij op persoonlijk vlak, op vlak van zelfstandigheid, hun talenkennis gaat erop vooruit, ze leren leven en werken in een internationale en interculturele omgeving, het verruimt hun blik op de wereld, het zet hun opleiding in een internationaal licht, het is een voorbereiding op een mogelijke internationaal getinte carrière, … Een internationale ervaring tijdens de opleiding is zonder twijfel een extra troef op je het als je straks begint te solliciteren.

Met jaren ervaring in ontwikkelingssamenwerking geloven we dat wij ook voor scholen een interessante partner zijn bij het uitwerken van een schoolproject. Een schoolproject is een volwaardig alternatief voor de klassieke (eindejaars) reis of kan erin geïntegreerd worden, gecombineerd en aangevuld met culturele uitstappen ter plaatse.

We geloven dat een schoolproject een meerwaarde is bij meerdere vakken en doelstellingen van het leerplan.

vrijwilligerswerk in het buitenland voor scholen
Jongeren kunnen meewerken voor een gemeenschap die niet dezelfde kansen heeft

Vrijwilligerswerk in het buitenland is een unieke ervaring voor je deelnemers

Een groepsproject uitvoeren met Volunteer Abroad Alliance is duurzaam reizen met een sterke toewijding. Maak kennis met de cultuur en de dagelijkse realiteit van het land, niet als toerist, maar als gast.

Kleinschalig

De lokale bevolking profiteert het meest van kleinschalig toerisme.

inleving

Unieke ontdekking en ontmoetingen met de lokale gemeenschap.

Persoonlijke betrokkenheid

De lokale gemeenschap leer je pas echt kennen door met hen samen te werken.

Waarom we vrijwilligerswerk voor scholen organiseren

Deelnemers leren elkaar ook van een andere kant kennen.

Op maat van je school

Een groepsproject is een unieke combinatie van vakantie, groepsreis en vrijwilligerswerk. Het is misschien geen toeristische vakantie, maar we maken wel tijd voor ontspanning. Met onze plaatselijk team kan je historische locaties, opvallende gebieden verkennen of een rustdag inlassen. Onze plaatselijke teamleden kennen de omgeving op hun duimpje en brengen je naar plaatsen weg van de platgetreden paden.

De leden van onze alliantie die groepen verwelkomen, hebben al met veel andere groepen samengewerkt. We zijn actief in verschillende gebieden, variërend van het bouwen van scholen tot gezondheidszorg en landbouw. Onze groepsprogramma’s zijn altijd succesvol omdat we het programma aanpassen aan de individuele behoeften van de groep.

Er is een verschil in groepsgrootte, periode, duur maar ook groepswensen en je bestemming. Daarom zal er voor iedere geïnteresseerde groep altijd een nieuwe planning en kostenplaatje worden opgemaakt vanaf aankomst op de bestemming tot vertrek.

We plannen en zorgen voor programma’s waarmee groepen positieve bijdragen kunnen leveren aan gemeenschapsprojecten, intercultureel leren, stimuleren en het persoonlijke perspectief kunnen uitbreiden. Door elke groep op maat te benaderen, kunnen we met je samenwerken aan een groepsproject dat bij je plannen en budget past.

Je hebt de flexibiliteit om het hele jaar door te vertrekken en dit met een door jouw bepaalde groepsgrootte. Wij laten het aan jou over waar, wanneer en voor hoe lang je een groepsproject uitvoert. We sluiten niemand uit en willen elke organisatie de kans geven om een andere cultuur te leren kennen.

Je komt op plekken waar je (deels) leeft onder primitieve omstandigheden en een ander klimaat. Je projectwerk is afgestemd op jouw fysieke mogelijkheden. Het is geen erg zware reis, maar je moet er rekening mee houden dat het geen typisch toeristische reis is. Het enige wat we vragen is dat de deelnemers een goede basisconditie en mentale gezondheid.

Als school bepaal je zelf hoe de groepssamenstelling gebeurt: een hele klas, een bepaalde richting of een selectie van studenten uit een bepaald jaar, … Elke school voorziet wel minstens 1 begeleidende leerkracht/volwassen begeleider per 10 leerlingen.

vrijwilligerswerk in het buitenland voor scholen
Maak kennis met de plaatselijke medewerkers

Waar kan je met je school op groepsproject?

Volunteer Abroad Alliance - Ecuador - Otavalo
Volunteer Abroad Alliance - Ecuador - Otavalo

Ecuador

Otavalo

Volunteer Abroad Alliance - Ghana - Kpando
Ghana vlag

Ghana

Kpando District

Laos vang vieng
vrijwilligerswerk in Laos

Laos

Vang Vieng

Vrijwilligerswerk in Oeganda

Oeganda

Mukono

volunteer abroad alliance - senegal - warang
volunteer abroad alliance - senegal - warang - vlag

Senegal

Warang

Mogelijke projecten voor je school

Je groep zamelt zelf geld in voor jullie eigen project en gaan dit zelf ter plaatse uitvoeren. Jullie bepalen zelf op voorhand jullie budget en aan de hand van dit bedrag kijken wij samen met de lokale bevolking waar er op dat moment nood is, zij weten dit immers beter dan wij. Wij zetten geen minimum op het in te zamelen bedrag.

Het programma van een projectreis is dus veel concreter & flexibeler dan een inleefreis omdat je zelf in de fondsen voorziet om je eigen project uit te voeren.

Het project is niet noodzakelijk “bouwen”, zo kan een groep verpleegkundigen bijvoorbeeld aan de slag in een EHBO post.

Volunteer Abroad Alliance - Ward

heb je nog vragen?

Graag maken wij een praatje om te zien welk groepsproject het beste past bij je groep. Stuur een mail naar onze coördinator Ward –  ward@volunteerabroadalliance.org