Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES

Website automatisch vertaald – contacteer ons bij eventuele fouten.

Vrijwilligerswerk in Jammeh Kunda

volunteer abroad alliance - gambia - vlag

Gambia

Share

over Gambia

Wanneer je vrijwilligerswerk doet in Gambia, reis je naar de “Nord-bank” van de Gambia Rivier. Onze projecten zijn gebaseerd in een klein dorp, namelijk Jammeh-Kunda.

Gambia ligt in het uiterste westen van Afrika en is het kleinste land van continentaal Afrika. Het land grenst aan de Atlantische oceaan en heeft een kustlijn van 80 km met prachtige stranden, lagunes en vissersdorpjes. Verder bestaat Gambia uit een smalle strook land en wordt het volledig omsloten door het enige buurland Senegal, waarmee Gambia een 749 km lange grens deelt. De hoofdstad Banjul ligt in het westen, dicht bij de oceaan. De grootste stad is echter Serekunda, die zich eveneens in het westen van het land bevindt.

De Gambia Rivier zorgt voor een rijke biodiversiteit: het land telt bijna 500 verschillende vogelsoorten, nijlpaarden, krokodillen en apen. Gambia heeft zes nationale parken en reservaten die samen 3,7% van het Gambiaanse grondgebied beslaan. In de nationale parken en reservaten kan je -met wat geluk – ook grotere zoogdieren, zoals giraffen, leeuwen, buffels en grote antilopen spotten. De delta van de Gambiarivier is vrij moerassig met een mangrovebegroeiing. Het noorden van Gambia heeft een parklandsavannelandschap met lange grassen, grote struiken en wat bomen. Ten zuiden van de Gambia Rivier begint de bossavanne, grasland met groepen bomen. Verder is Gambia een bijzonder vlak land. De hoogste punten komen niet meer dan 50 meter boven de zeespiegel uit.

over Jammeh Kunda

Jammeh Kunda is een klein dorp en telt  700 inwoners. Het is ongeveer 1,5 uur reizen vanuit de hoofdstad Banjul per ferry en bus.

 

projecten

Alle onderstaande projecten vinden plaats binnen dezelfde gemeenschap. Dit betekent dat de projecten in Gambia zich uitermate lenen voor vrijwilligers die in groep vrijwilligerswerk willen uitvoeren maar een verschillende achtergrond hebben.

Flexibel zijn is een goede eigenschap voor een vrijwilliger. Jij bent daar om het project te dienen en niet andersom. Wij verwachten dat jij meedraait waar nodig, ook al is dit niet in het project waarvan jij gedacht had te helpen. Onze lokale partner weet best waar jij op dat moment ingezet kan worden op de op dat moment meest efficiënte manier. De rol van de vrijwilliger is om mee te werken in de ontwikkeling van de volledige gemeenschap.

In het dorp is een dorpsontwikkelingscomité en een schoolcomité.

huisvesting

Verblijven bij onze projecten in Gambia is zeker iets voor de avontuurlijke vrijwilligers. Er is geen enkele vorm van luxe, of toch niet de luxe die jij gewoon bent. Dit geeft je echter wel de mogelijkheid om je in te leven in het dagelijks leven. Je verblijft in een ruimte aan de school, de school ligt op slechts 200 meter van het dorp.

Er is een ruime slaapruimte waar  4 bedden kunnen staan, deze ruimte is voorzien van een plafond ventilator en enkele stopcontacten, vlak naast de slaapruimte is er een ruime badkamer voorzien van vloer tegels en wandtegels  met een inloopdouche en een wastafel.

Er kunnen maximum 4 vrijwilliger aan de slag op hetzelfde moment, jij deelt de ruimte dus met maximum 3 andere vrijwilligers. De kamer beschikt over ventilatoren. De school heeft 4 zonnepanelen met batterij. Deze zijn voldoende voor het licht, ventilatoren, frigo en enkele stopcontacten.
Er is een westers toilet op 100 meter afstand van de slaapplaats.

Maaltijden

Enkel de lunch tijdens de schooldagen is inbegrepen. De overige maaltijden zijn niet inbegrepen. Het kookgerief, de gasbekkens en het gas staan ter beschikking.
Het gezelligste is ’s avonds in alle rust je eigen potje te koken. Op vrijdag zijn er traditionele pannenkoeken.

De groenten kan je bij onze plaatselijke bevolking kopen (seizoensgebonden). Op de markten in de aangrenzende dorpen is er meer te verkrijgen. De plaatselijk verantwoordelijken zullen graag samen met jou of voor jou gaan winkelen.

Er is een winkel in het dorpje waar toch héél wat basis producten te verkrijgen zijn, ook zijn hier 2 diepvriezers die je mag gebruiken. 10 km verder is er ook een grotere winkel met meer producten. Als je een echte supermarkt wilt bezoeken, moet je naar de ferry stop rijden. Daar is een supermarkt, op de Nord-bank, dus je moet de grens niet oversteken.

volunteer abroad alliance - gambia - Jammeh Kunda - meals
De dorpsvrouwen die de lunch klaarmaken voor de kinderen en vrijwilligers.

vrije tijd

Er zijn weinig activiteiten te doen in Jammeh Kunda. Het is wel het uitgelezen moment indien jij je wil inleven in het dagelijkse leven van de plaatselijke bevolking. Zo kan je bv. mee gaan vissen, uitstappen maken naar de nabij gelegen dorpen als er een markt is, de plaatselijke natuur ontdekken, vogels spotten, …

Er is een degelijk (polyester) bootje met motor in het dorp, perfect om de zonsondergang te bewonderen op de Gambia River, al slingerend door de kleine riviertjes in alle stilte ondek je mooie vogels , fauna en flora. Na een 30 tal minuten varen kom je uit in de grote Gambia rivier.

Gambia is echter geen groot land waardoor alles makkelijk te bereiken is. Zo kan je tijdens de weekends teruggaan naar de South-bank om de toeristische attracties te bezoeken, de hoofstad Banjul ligt op slechts 75 km (ca 2 uren). Ook een uitstap naar Senegal (grensovergang op 75 km) is het overwegen waard. Als je tijdens het weekend toch naar de hoofdstad trekt, is dat ook het juiste moment om diverse producten in te slaan die je in Jammeh Kunda of de nabijgelegen dorpen niet vindt.

Stranden

Waar Gambia het meest voor gekend is, zijn de stranden. Het is ideaal om tijdens de weekends te gaan rusten in één van de resorts.

River Gambia National Park

Het River Gambia National Park (ook bekend als Baboon-eiland) is een complex van vijf eilanden (totale oppervlakte van 585 ha.) . Het vormt een van de laatste schuilplaatsen voor het zeer bedreigde nijlpaard in Gambia. Sinds 1979 is er een Chimpansee Rehabilitatie Project, uitgevoerd op de Eilanden.

Het park ligt in Central River Division (CRD) ongeveer 300 km over de weg van Banjul. Het vormt een van de laatste toevluchtsoorden voor het zeer bedreigde nijlpaard in Gambia. Sinds 1979 is er een Chimpansee Rehabilitatie Project uitgevoerd op de eilanden, en er wonen momenteel ongeveer vijftig Chimpansees op 3 van de grotere eilanden. De populatie neemt voortdurend toe door geboortes. Naast de herintroductie van een inheemse soort in het land, heeft het bestaan van het project in het Nationaal Park van de rivier Gambia bijgedragen aan de bescherming van het bos en zijn rijkdommen tegen overmatige exploitatie.

Het Department of Parks and Wildlife Management werken hard in en voor de bescherming van het park en zijn omgeving.

Wat Kan Je Nog Meer Doen?

 • Riviercruises
 • Haarvlechten: Haarvlechten is erg populair in Gambia en velen zijn geïnteresseerd in het uitproberen van een nieuw kapsel.
 • Brikama Wood Carving Centre
 • En veel meer ….

kosten

Vrijwilligerswerk in het buitenland gaat nu eenmaal gepaard met kosten en het is niet de bedoeling dat de gemeenschap die jij gaat helpen hiervoor moet opdraaien. Mochten er voldoende budgetten zijn om deze kosten te dragen, dan zouden we deze uitgeven aan een lokale medewerker die de lokale cultuur en dagelijkse gebruiken kent. Wil je meer weten over ons transparant systeem, neem dan een kijkje op de transparantie pagina.

lokale kosten

Deze kosten, die je ter plaatse betaalt, zijn eigen aan je verblijf, zoals je accommodatie en maaltijden. Door lokaal te betalen ben je er ook zeker van dat je bijdrage direct terechtkomt bij de persoon die het organiseert en niet achterblijft op verschillende “tussenstations”. 

Nota: deze kosten zijn enkel voor individueel vrijwilligerswerk. Voor groepsprojecten zijn andere prijzen van toepassing afhankelijk diverse factoren

€ 70 per week

 

Wat is inbegrepen

 • Lokale kosten en voorbereidingen voor je verblijf;
 • Accommodatie in Jammeh Kunda (7/7) & maaltijden (zoals boven vermeld) gedurende je hele verblijf;
 • Ophalen na de ferry oversteek bij aankomst;
 • Verplaatsingskosten per dag in de nabije regio zijn inbegrepen. (max.20 km) ideaal om naar de markten in de grotere dorpen in de omgeving te gaan of naar de bushalte.

Wat is niet inbegrepen

Waarschijnlijk zijn er nog andere uitgavenposten waar je graag rekening mee houdt. De lijst is een summiere opsomming van de meest voorkomende mogelijke kosten:
 • Internationale vluchten;
 • Drankjes;
 • Ontbijt en avondeten;
 • Reisverzekering;
 • Kosten die verband houden met jouw vrije tijd;
 • Transport naar warenhuis, ferry, hoofdstad (70 km) enkele rit per bustaxi naar supermarkt of ferry is € 5. Privétransport is ook mogelijk maar kost al snel €15. Dit kan plaatselijk geregeld worden samen met ons lokaal team.

Aansluitingsbijdrage

Wij willen ervoor zorgen dat er voldoende instroom is van vrijwilligers om elk project leefbaar te houden. Veel projecten vragen immers een continuïteit aan vrijwilligers om het project te laten slagen of voldoende impact te creëren. Jammer genoeg kost marketing en vrijwilligers werven veel geld. De budgetten die de deelnemende organisaties inzamelen tijdens wervingscampagnes worden gebruikt om projecten in het zuiden uit te werken ten behoeve van de lokale bevolking en deze willen wij dus niet aanspreken voor marketingcampagnes.

De aansluitingsbijdrage dient om de kosten van ons vrijwilligersplatform te dragen. Wij vragen aan elke deelnemer een eenmalige bijdrage van €130. Dit is enkel bij de eerste keer vrijwilligerswerk en pas nadat je aanvaard bent. Na betaling van deze bijdrage kan je in de toekomst onbeperkt vrijwilligerswerk doen bij welk project dan ook (als er plaats is en je voldoet aan de gestelde eisen uiteraard).

Zodra jij aangesloten bent, informeren wij je steeds zodra er nieuwe projecten bijkomen in onze alliantie.

Waarvoor wordt je aansluitingsbijdrage gebruikt?

 • Jaarlijkse kosten voor het beheer van ons platform zoals het beheer van de inschrijvingsdatabase, website, administratie …. Deze kosten proberen we tot een minimum te beperken maar moeten wel gedekt worden. Wij hebben een mooie website die onderhouden moet worden en waarop alle informatie betreffende onze programma’s en onze organisatie up-to-date gehouden moet worden.
 • Promotie kost nu eenmaal geld en wij willen ons zoveel mogelijk zichtbaar maken in het straatbeeld om voor elk project voldoende vrijwilligers te vinden. Deze bijdrage wordt dus o.a. ook gebruikt voor promoties op diverse media, drukwerken, maar ook de aanwezigheid op beurzen & netwerkevenementen.
 • We zijn vrijwilligers en steken veel energie in onze projecten maar ook in je voorbereiding. In het verleden hadden we vrijwilligers die niet kwamen opdagen. Dat is heel vervelend voor ons team en de lokale bevolking die we steunen. We zien deze bijdrage dan ook als een soort garantie dat je je toezegging zal nakomen.
 • Je krijgt je eigen persoonlijke webpagina waar jij alles kan schrijven over je ervaringen in het buitenland en op die manier het thuisfront op de hoogte houdt van je avontuur in het buitenland.

Je kan alles over de mogelijke kosten lezen op onze transparantie pagina.

praktisch

Wij laten je uiteraard niet vertrekken zonder grondige voorbereiding en begeleiding. Wij hebben met Volunteer Abroad Allliance een systeem uitgewerkt dat ervoor zorgt dat jij op beide oren kan slapen en met een gerust gevoel kan vertrekken voor je vrijwilligerswerk in het buitenland. Zodra jij bent aanvaard en met alles in orde bent gesteld, kan jij rekenen op de begeleiding van onze experts.

Zodra je bent ingeschreven en geaccepteerd voor jouw project, kan jouw voorbereiding beginnen. Je krijgt op de website al veel te lezen, maar daarnaast kan jij je nog op andere manieren voorbereiden op jouw reis. Eenmaal aangekomen, kan je ook rekenen op de begeleiding van ons lokaal team.

Projectpagina

Het doen van vrijwilligerswerk zal een impact hebben op jou en op de lokale bevolking. Wij vinden het erg belangrijk om bij jou als vrijwilliger een stuk bewustwording te creëren, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op wat jou als vrijwilliger te wachten staat. Daarom ontvang jij na aanvaarding als vrijwilliger de inlogcodes voor de projectpagina. Hier vind je informatie die voor jou als vrijwilliger belangrijk is voor je voorbereiding. Zo kan je alles lezen over jouw project, accommodatie, instructies voor een visumaanvraag, een paklijst, cultureel advies voor jouw land en nog veel meer…

Persoonlijke Mentor

Onze ervaren mentor neemt contact met je op en zal jou helpen met advies en antwoorden op de vragen die je hebt. Jouw mentor is een lid van een organisatie die deel uitmaakt van onze alliantie en al jaren met fondsenwerving werkt voor het project waar jij naar reist, je kan dus spreken van een echte specialist. Onze mentors zijn leden van onze alliantie en hebben jaren ervaring in de projecten. Dit systeem zorgt ervoor dat jij van VAA een 100% deskundige begeleiding krijgt.

Andere bestemmingen

Volunteer Abroad Alliance - Ecuador - Otavalo
Volunteer Abroad Alliance - Ecuador - Otavalo

Ecuador

Otavalo

Volunteer Abroad Alliance - Ghana - Kpando
Ghana vlag

Ghana

Kpando District

Laos vang vieng
vrijwilligerswerk in Laos

Laos

Vang Vieng

Vrijwilligerswerk in Oeganda

Oeganda

Mukono

Volunteer Abroa Alliance - Peru - nueva union
Volunteer Abroad Alliance - Peru - vlag

Peru

Nueva Unión

volunteer abroad alliance - senegal - warang
volunteer abroad alliance - senegal - warang - vlag

Senegal

Warang

Vrijwilligerswerk in Afrika - Tanzania
Volunteer Abroad Alliance - Tanzania - flag

Tanzania

Moshi