Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES

Website automatisch vertaald – contacteer ons bij eventuele fouten.

Vrijwilligerswerk in Vang Vieng

vrijwilligerswerk in Laos

Laos

Share

over Laos

Laos ligt ingesloten tussen zijn grote buren Thailand en Vietnam en je kan er bijgevolg snel langs kijken. Laos is volledig ingesloten zonder kustlijn met ongeveer 7 miljoen inwoners. Het land komt zelden in het nieuws en is grotendeels afgescheiden van diverse westerse invloeden. Dankzij zijn cultuur en tradities, vriendelijke mensen en prachtige natuur wordt Laos steeds populairder.

De Laotiaanse regering erkent het belang om de economie uit te bouwen, weg van een landbouw cultuur en in de recente jaren maakte Laos stilaan vooruitgang in het terugdringen van de armoede. De groei is niet te vergelijken met die van de buren Thailand en Vietnam, de Laotiaanse groei kent voornamelijk vooruitgang dankzij de mijnbouw. Toerisme draagt ook bij aan de groei en zorgt ervoor dat het land verder kijkt dan zijn economische grenzen en op die manier ook verlost raakt van zijn politiek isolement. Laos trad toe tot de ASEAN (vergelijkbaar met EU) in 2007 en heeft de relaties versterkt met China en Vietnam. Buitenlandse hulp van NGO’s en bilaterale akkoorden hebben ervoor gezorgd dat er, weliswaar kleine, vooruitgang kwam op het vlak van communicatie, transport, infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg.

Ondanks dit alles blijft Laos nog steeds één van de armste landen ter wereld. Het merendeel van de bevolking bestaat nog steeds uit landbouwers. Het onderwijssysteem is slecht ontwikkeld en de gezondheidszorg is nog steeds van ondermaats niveau. Kindersterfte is van de hoogste in de regio en veel inwoners hebben moeilijk toegang tot drinkbaar water. Ondanks dat basis gezondheidszorg verspreid is over het hele land, blijven er steeds problemen op het vlak van ondervoeding, knokkelkoorts (dengue), malaria, … De spreiding van HIV is beperkt maar met buren als Cambodja en Thailand is dit toch een bedreiging.

Vernieling van natuurlijke rijkdommen is een ander probleem. Tot in de jaren ’40 was 70% van het land bedekt door oerwoud maar dat cijfer is gezakt tot onder de 40%.

Laos is een eenpartijstaat die geleid wordt door de communistische partij (LPRP). Ondanks kleine verschillen binnen de partij op het vlak van economische hervormingen, democratische verandering en buitenlandse betrekkingen, blijft de partij eendrachtig in zijn sterke controle over alle onderdelen in zowel het bestuur als de samenleving. Op de Hmong bevolking na, die grotendeels in de bergachtige gebieden in het noorden wonen, komt oppositie voornamelijk vanuit het buitenland.

Slechts 34% van de bevolking woont in verstedelijkte gebieden. De meerderheid van de bevolking woont op het platteland. Zelfs de meest verstedelijkte gebieden, inclusief de hoofdstad Vientiane, voelen landelijk aan.

De bevolking bestaat uit 49 verschillende etnische groepen. 55% van de bevolking is Lao; 11% Khmu en 8 % Hmong. Spanningen zijn er voornamelijk tussen de regering en de Hmong bevolking. Deze spanning stamt af van de Vietnam oorlog toen de Hmong meevochten aan de zijde van CIA tijdens de geheime oorlog in Laos. Na de verloren oorlog vluchtten veel naar Thailand of het westen. De oorlog weegt nog steeds op de relaties tussen de verschillende partijen en de Hmong situatie is controversieel en taboe in Laos.

Ondanks dat er wetten bestaan over mensenrechten is misbruik alom verspreid omdat er wettelijk niets te doen is tegen acties van de overheid. Justitie valt, net als de rest van de samenleving, onder controle van de overheid. Dit maakt het bijzonder moeilijk om te spreken van transparantie in rechtszaken. De media is gecontroleerd door de overheid en wordt ook gebruikt als politiek uithangbord, persvrijheid wordt niet getolereerd. Human Rights Watch heeft herhaaldelijk zijn zorgen geuit over de Hmong vluchtelingen die gerepatrieerd zijn van Thailand naar Laos en tegen hun wil vastgehouden worden in kampen.

De uitbouw van mijnbouw, waterkrachtcentrales, plantages, industrie en gebrekkige sanitaire voorzieningen dragen allemaal bij aan de ontbossing van het land. Erosie, de vervuiling van de rivieren en meren, jacht en illegale houthandel laten hun sporen na. Laos is ook regelmatig het slachtoffer van overstromingen waardoor het afhankelijk blijft van buitenlandse hulp.

over Vang Vieng

Als vrijwilliger trek jij naar het adembenemende Vang Vieng tussen Vientiane en Luang Prabang.

Vang Vieng belichaamt het enorme potentieel van Laos. Met een adembenemend landschap en vruchtbare grond behoudt Vang Vieng zijn landbouwcultuur terwijl het zich presenteert als internationale toeristische bestemming. Vang Vieng is een district met ca 25.000 inwoners. Het aantal toeristen dat Vang Vieng bezoekt groeit jaarlijks. De lokale overheid heeft stappen ondernomen om deze groei te managen ten voordele van de armen en het behoud en met respect voor het milieu. De regering heeft een masterplan willen implementeren voor duurzame ontwikkeling van het district. Ondanks dit alles zorgen beperkte middelen en de hoge armoede ervoor dat de uitdagingen blijven. Terwijl kleinschalig toerisme enorm potentieel heeft om armoede te verminderen haalt de meerderheid van de inwoners momenteel geen voordeel uit de toeristische groei.

Toerisme in Vang Vieng heeft ook een negatieve impact op het milieu. De extra vervuiling die het toerisme meebrengt in de rivieren en omgeving is niet te onderschatten. Afvalwater afkomstig uit het huishoudelijk gebruik zoals afwas en baden stroomt gewoon in de rivier. Niet enkel de grote maar ook kleine ondernemingen dragen bij aan het vervuilen van de omgeving. Vervuiling kan ernstige gevolgen hebben en dit niet enkel voor het milieu maar ook voor de economie, voedselveiligheid en gezondheid van de lokale gemeenschappen. Kinderen spelen tussen het afval en grondvervuiling kan zijn impact hebben op de voedselvoorziening. Het vervuilen van de rivieren waarop de lokale bevolking beroep doet voor baden tot koken en ceremonies, bedreigt de traditionele manier van leven.

projecten

Je kan kiezen welk project je wilt doen als je je aanmeldt als vrijwilligers. Alle taken zijn op dezelfde locatie, het is een “team” waarin je als vrijwilliger deelneemt om iets groots te voltooien. Daarom hopen we dat je flexibel zal zijn om dit doel te bereiken. We proberen om rekening te houden met jouw wensen maar in Laos kan alles plots veranderen (bijvoorbeeld: spontane lokale feesten, feestdag, …).

Onderstaande projecten zijn slechts algemene gegevens. Het is onmogelijk om exacte details te geven over jouw werk. Onthoud dat jij als vrijwilliger aan de slag gaat in Laos waar alles kan veranderen in enkele uren tijd. Flexibel zijn is een goede eigenschap voor een vrijwilliger. Nogmaals, jij bent daar om het project te dienen en niet andersom. Wij verwachten dat jij meedraait waar nodig, ook al is dit niet in het project waarvan jij gedacht had te helpen. Onze lokale partner weet het beste waar jij op dat moment ingezet kan worden op de meest efficiënte manier. Bijvoorbeeld: het heeft geen zin om met 3 personen Engelse les te geven terwijl er elders veel werk is, elke taak heeft zijn nut. Vraag ons dus niet om een uitgelijnd programma te bezorgen. Houd er ook rekening mee dat het kan zijn dat jij een combinatie van taken uitvoert.

Wij verwachten dat onze vrijwilligers zelfstandig kunnen werken. Onthoud dat je niet altijd iedere seconde van de dag kunt vertrouwen op de lokale mensen. Jij gaat naar Laos om hen te helpen, het is niet andersom.

huisvesting

Je verblijft in ons eigen gehuurd vrijwilligershuis. De kamers huisvesten maximum twee vrijwilligers en hebben elk hun eigen badkamer (al dan niet grenzend aan de kamer). Wij beschikken over twee “single rooms” en drie “double/twin rooms” afhankelijk van beschikbaarheid kunnen koppels in Laos ook terecht, meld dit zeker bij aanvraag.

De badkamers hebben een westers toilet, lavabo, spiegel en douche met warm water. Hou wel rekening dat op het einde van het regenseizoen (april-mei) water schaars kan zijn in Vang Vieng en wij soms ook zonder water zitten. Elke badkamer heeft een waterreservoir, spring echter voorzichtig om met dit water in tijden van schaarste. Lakens en handdoeken zijn inbegrepen, deze moeten wel binnenblijven. Voor uitstapjes moet jij je eigen handdoek meenemen.

Alle kamers hebben ventilators, ramen en stopcontacten (Europese stekkers passen). Er is een telefoon voor noodgevallen en draadloos internet. Er is drinkwater, koffie en thee voorhanden in de keuken.

Het gebouw is gelegen op 5 minuten wandelen van het centrum van Vang Vieng waar je tal van cafeetjes, restaurants en andere activiteiten vindt.

Maaltijden

Maaltijden In Ons Vrijwilligershuis

De Laotiaanse keuken is uniek, erg lekker je kan er van op aan dat je tijdens je verblijf heel goed kan eten. Elke dag wordt er ontbijt, lunch en diner geserveerd. Onze kok bereidt een breed scala aan gerechten voor de vrijwilligers.

 • Ontbijt: dit is meestal westers georiënteerd. Afhankelijk van je werkschema, ontbijt je alleen of samen met andere vrijwilligers.
 • Lunch: dit kan van alles zijn, van een broodje, tot gebakken rijst, noedelsoep, groenten, … afhankelijk van jouw werkplaats is de lunchpauze tussen 11.30 en 13.30. Het kan zijn dat jij eet op jouw werkplaats (vb: school).
 • Avondmaal: ongeveer hetzelfde als ’s middags maar uitgebreider, vergelijk het met een rijsttafel met diverse gerechten.

 

Laotianen gebruiken het spreekwoord: “alleen eten is niet lekker”. Daarom moedigen we alle vrijwilligers aan om samen te eten. Als je problemen hebt om op de grond te zitten, dan is dat geen probleem. We hebben ook een tafel met stoelen in het vrijwilligershuis.

Jij eet meestal in het vrijwilligershuis maar het kan zijn dat jij occasioneel op verplaatsing eet.

vrije tijd

Vrijwilligerswerk in Laos is veel meer dan enkel werken. Je kan vrijwilligerswerk niet vergelijken met een full-time job. Je hebt genoeg tijd om de omgeving te ontdekken samen met andere vrijwilligers en je hebt zelf ook inspraak over je uren.

Vang Vieng is omgeven door een karststeen gebergte met rivieren en stromen. Er zijn ontelbare grotten en rijstvelden te ontdekken. Nabij gelegen lagunes bezorgen de mogelijkheid op een verfrissende duik. Vrijwilligers en stagiairs kunnen deelnemen aan typische toeristische activiteiten in de omgeving zoals: kayaken, rotsklimmen, mountainbiken, …. In het centrum van Vang Vieng hangt een rustig sfeertje. Er zijn tal van restaurantjes en bars met Laotiaans en Westers eten en je kan een tempel bezoeken. Buiten dit zijn er kleurrijke openluchtmarktjes waar jij je onder de plaatselijke bevolking kan begeven.

Vraag aan het plaatselijk team waar je naar toe kan. Zij beschikken ook over een kaart van de omgeving.

kosten

Vrijwilligerswerk in het buitenland gaat nu eenmaal gepaard met kosten en het is niet de bedoeling dat de gemeenschap die jij gaat helpen hiervoor moet opdraaien. Mochten er voldoende budgetten zijn om deze kosten te dragen, dan zouden we deze uitgeven aan een lokale medewerker die de lokale cultuur en dagelijkse gebruiken kent. Wil je meer weten over ons transparant systeem, neem dan een kijkje op de transparantie pagina.

lokale kosten

Deze kosten, die je ter plaatse betaalt, zijn eigen aan je verblijf, zoals je accommodatie en maaltijden. Door lokaal te betalen ben je er ook zeker van dat je bijdrage direct terechtkomt bij de persoon die het organiseert en niet achterblijft op verschillende “tussenstations”. 

Nota: deze kosten zijn enkel voor individueel vrijwilligerswerk. Voor groepsprojecten zijn andere prijzen van toepassing afhankelijk diverse factoren

De kosten van het vrijwilligershuis is slechts €105 per weekVerder zal je ook kunnen genieten van verschillende extra voordelen tijdens het vrijwilligerswerk. Omdat de Laotiaanse munt niet stabiel is wordt er gevraagd om US Dollars mee te nemen om een deel van de verblijfskosten te betalen. Op die manier kunnen we het verblijf betaalbaar houden. Meer details tijdens je voorbereiding.

Wat is inbegrepen

 • Lokale kosten en voorbereidingen voor je werk;
 • 3 maaltijden per dag (van maandag tot vrijdag) + kleine snack in de namiddag;
 • Je verblijf in een comfortabel huis tijdens je volledige plaatsing;
 • Dagelijkse opvolging, begeleiding en samenwerking van ons lokale team;
 • Fiets;
 • Koelkast;
 • Onbeperkte toegang en gebruik van onze keuken.

Wat is niet inbegrepen

Waarschijnlijk zijn er nog andere uitgavenposten waar je graag rekening mee houdt. De lijst is een summiere opsomming van de meest voorkomende mogelijke kosten:
 • Vervoer van en naar Vang Vieng, dit houdt in zowel de vliegtickets als de lokale transportkosten. Eenmaal aanvaard als vrijwilliger, krijg je een uitgebreide en gedetailleerde beschrijving hoe je aan het vrijwilligershuis geraakt. Wil je toch gemakkelijk hebben, dan kunnen wij zonder problemen transport regelen vanaf de luchthaven naar het vrijwilligershuis aan een extra kost van €100 (150 km);
 • Andere dranken dan water;
 • Drankjes en maaltijden in het weekend en op feestdagen;
 • Reisverzekering;
 • Transport en inkomgeld tijdens vrije tijd;
 • Visum (ca €30 voor 30 dagen);
 • Souvenirs;
 • Extra snacks;
 • Hoewel je een fiets beschikbaar hebt voor alle nabijgelegen projecten. Sommige bouwprojecten vinden plaats in een afgelegen gebied (ongeveer 25 km). De kosten van dit transport worden gedragen door de vrijwilliger. Neem contact op met je mentor voor de mogelijkheden.

Aansluitingsbijdrage

Wij willen ervoor zorgen dat er voldoende instroom is van vrijwilligers om elk project leefbaar te houden. Veel projecten vragen immers een continuïteit aan vrijwilligers om het project te laten slagen of voldoende impact te creëren. Jammer genoeg kost marketing en vrijwilligers werven veel geld. De budgetten die de deelnemende organisaties inzamelen tijdens wervingscampagnes worden gebruikt om projecten in het zuiden uit te werken ten behoeve van de lokale bevolking en deze willen wij dus niet aanspreken voor marketingcampagnes.

De aansluitingsbijdrage dient om de kosten van ons vrijwilligersplatform te dragen. Wij vragen aan elke deelnemer een eenmalige bijdrage van €130. Dit is enkel bij de eerste keer vrijwilligerswerk en pas nadat je aanvaard bent. Na betaling van deze bijdrage kan je in de toekomst onbeperkt vrijwilligerswerk doen bij welk project dan ook (als er plaats is en je voldoet aan de gestelde eisen uiteraard).

Zodra jij aangesloten bent, informeren wij je steeds zodra er nieuwe projecten bijkomen in onze alliantie.

Waarvoor wordt je aansluitingsbijdrage gebruikt?

 • Jaarlijkse kosten voor het beheer van ons platform zoals het beheer van de inschrijvingsdatabase, website, administratie …. Deze kosten proberen we tot een minimum te beperken maar moeten wel gedekt worden. Wij hebben een mooie website die onderhouden moet worden en waarop alle informatie betreffende onze programma’s en onze organisatie up-to-date gehouden moet worden.
 • Promotie kost nu eenmaal geld en wij willen ons zoveel mogelijk zichtbaar maken in het straatbeeld om voor elk project voldoende vrijwilligers te vinden. Deze bijdrage wordt dus o.a. ook gebruikt voor promoties op diverse media, drukwerken, maar ook de aanwezigheid op beurzen & netwerkevenementen.
 • We zijn vrijwilligers en steken veel energie in onze projecten maar ook in je voorbereiding. In het verleden hadden we vrijwilligers die niet kwamen opdagen. Dat is heel vervelend voor ons team en de lokale bevolking die we steunen. We zien deze bijdrage dan ook als een soort garantie dat je je toezegging zal nakomen.
 • Je krijgt je eigen persoonlijke webpagina waar jij alles kan schrijven over je ervaringen in het buitenland en op die manier het thuisfront op de hoogte houdt van je avontuur in het buitenland.

Je kan alles over de mogelijke kosten lezen op onze transparantie pagina.

praktisch

Wij laten je uiteraard niet vertrekken zonder grondige voorbereiding en begeleiding. Wij hebben met Volunteer Abroad Allliance een systeem uitgewerkt dat ervoor zorgt dat jij op beide oren kan slapen en met een gerust gevoel kan vertrekken voor je vrijwilligerswerk in het buitenland. Zodra jij bent aanvaard en met alles in orde bent gesteld, kan jij rekenen op de begeleiding van onze experts.

Zodra je bent ingeschreven en geaccepteerd voor jouw project, kan jouw voorbereiding beginnen. Je krijgt op de website al veel te lezen, maar daarnaast kan jij je nog op andere manieren voorbereiden op jouw reis. Eenmaal aangekomen, kan je ook rekenen op de begeleiding van ons lokaal team.

Projectpagina

Het doen van vrijwilligerswerk zal een impact hebben op jou en op de lokale bevolking. Wij vinden het erg belangrijk om bij jou als vrijwilliger een stuk bewustwording te creëren, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op wat jou als vrijwilliger te wachten staat. Daarom ontvang jij na aanvaarding als vrijwilliger de inlogcodes voor de projectpagina. Hier vind je informatie die voor jou als vrijwilliger belangrijk is voor je voorbereiding. Zo kan je alles lezen over jouw project, accommodatie, instructies voor een visumaanvraag, een paklijst, cultureel advies voor jouw land en nog veel meer…

Persoonlijke Mentor

Onze ervaren mentor neemt contact met je op en zal jou helpen met advies en antwoorden op de vragen die je hebt. Jouw mentor is een lid van een organisatie die deel uitmaakt van onze alliantie en al jaren met fondsenwerving werkt voor het project waar jij naar reist, je kan dus spreken van een echte specialist. Onze mentors zijn leden van onze alliantie en hebben jaren ervaring in de projecten. Dit systeem zorgt ervoor dat jij van VAA een 100% deskundige begeleiding krijgt.

Andere bestemmingen

Volunteer Abroad Alliance - Ecuador - Otavalo
Volunteer Abroad Alliance - Ecuador - Otavalo

Ecuador

Otavalo

volunteer abroad alliance - gambia - jammeh Kunda
volunteer abroad alliance - gambia - vlag

Gambia

Jammeh Kunda

Volunteer Abroad Alliance - Ghana - Kpando
Ghana vlag

Ghana

Kpando District

Vrijwilligerswerk in Oeganda

Oeganda

Mukono

Volunteer Abroa Alliance - Peru - nueva union
Volunteer Abroad Alliance - Peru - vlag

Peru

Nueva Unión

volunteer abroad alliance - senegal - warang
volunteer abroad alliance - senegal - warang - vlag

Senegal

Warang

Vrijwilligerswerk in Afrika - Tanzania
Volunteer Abroad Alliance - Tanzania - flag

Tanzania

Moshi