Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES

Website automatisch vertaald – contacteer ons bij eventuele fouten.

Visie en actie kan de wereld verbeteren

Onze waarden

 • Bottom-up: Wij begrijpen dat de lokale bevolking het beste weet wat belangrijk is voor hen, en voor hun gemeenschap. Onze projecten zijn uitgebouwd samen met de lokale bevolking en onze partnerorganisaties.
 • Impact door te delen: Wij geloven dat het delen van informatie, kennis en ideeën leid tot vooruitgang voor de gemeenschappen waarvoor jij werkt, maar ook tot persoonlijke versterking van jou als vrijwilliger.
 • Voor iedereen: Wij geloven in diversiteit en geven aan iedereen ongeacht geslacht, afkomst, … de kans om vrijwilligerswerk te doen. Wij geloven immers dat elke druppel helpt om de emmer te vullen.
 • Betrokkenheid: Wij geloven dat het reizen en het uitvoeren van vrijwilligerswerk in het buitenland je een beter beeld geven over de complexiteit van moeder aarde en de problemen waarmee bepaalde bevolkingsgroepen te maken hebben. Vrijwilligerswerk bij Volunteer Abroad Alliance zorgt ervoor dat jij jezelf kan inleven in een voor jou vreemde cultuur.
  Van mens tot mens: Mensen leren van elkaar door het direct uitwisselen van informatie. Onze projecten zijn gebaseerd op een manier waar een menselijke en persoonlijke aanpak belangrijk is.
 • Kwaliteit: We nemen onze projecten serieus waardoor het kan zijn dat de voorwaarden om bij een project aan de slag te gaan,  misschien strenger lijken dan bij andere organisaties. Dit komt omdat kwaliteit steeds boven kwantiteit staat.

 

Etische code

 • Vrijwilligers zijn geen toeristen. Vrijwilligers dienen de lokale bevolking terwijl toeristen gediend willen worden. Wij verwachten van je dat jij een open, flexibele en proactieve houding aanneemt. Dat zijn immers de meest fundamentele eigenschappen van een goede vrijwilliger.
 • Vrijwilligers zijn geen werknemers. Jij zal de richting gewezen worden voor en tijdens je vrijwilligerswerk, jij zal echter niet dezelfde opleiding ontvangen die een werknemer ontvangt. Wij verwachten dat jij vragen stelt, je hulp aanbiedt en je engageert bij het uitvoeren van je projectwerk.
 • Vriendelijkheid en positief zijn, zijn zeer goede eigenschappen. Jij zal veel mensen ontmoeten tijdens je vrijwilligerswerk. Goede sociale eigenschappen zijn de sleutel tot succes voor een goede omgang met anderen. De beste vrijwilligers zijn zij die een goede relatie opbouwen met de mensen met wie zij samenwerken. Grijp elke mogelijkheid voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie, zelfs al is er een taalbarrière.
 • Jij verblijft en werkt in een ontwikkelingsland waar het leven compleet verschild van wat jij gewoon bent. Verwacht niet dezelfde efficiëntie, stiptheid en structuren te vinden die jij gewoon bent. Jou open stellen voor en aanpassen aan nieuwe situaties zijn de meest fundamentele kwaliteiten van een vrijwilliger. Verwacht niet dat jij een scenario in de schoot geworpen krijgt. Elke dag zal anders zijn en verschillende situaties die jij niet verwacht had kan jij tegen komen op jouw pad.
 • Misschien heb jij vakantie genomen om vrijwilligerswerk uit te voeren. Houd er echter rekening mee dat een “vrijwilligersvakantie” niet bestaat. Vrijwilligers hebben plezier in hun werk en tijdens hun vrije tijd. Vrijwilligerswerk in het buitenland is echter niet gemakkelijk. Het kan zeer uitdagend zijn en sommige dagen lijken een oefening in het managen van frustraties. Het maakt allemaal deel uit van de ervaring daarom zijn geduld en een positieve houding goede eigenschappen voor een vrijwilliger.
 • Jij gaat de wereld niet veranderen. Zolang jij je taken vervult op een verantwoordelijke manier dan maak jij deel uit van het team dat een positieve impact wil hebben op de lokale gemeenschap.
 • Wees nederig en stel je open om te leren. Misschien heb je overweldigende ideeën, eigenschappen, talenten en kennis om te delen. De plaatselijke bevolking heeft ook veel te bieden.
 • Jij reist naar een nieuw land waar de kleinste onderdelen van het dagelijks leven verschillen van wat jij kent. Probeer deze te begrijpen en oordeel er niet te snel over. De cultuur van de gemeenschap waar jij in verblijft is niet beter of slechter dan in jouw woonplaats, het is gewoon verschillend. Zet je oogkleppen af, open je hart en jij krijgt een comfortabel gevoel zelfs buiten jouw eigen comfort zone.
 • Tijdens je vrijwilligerswerk, en vooral tijdens de voorbereiding, krijg jij van ons veel informatie over de projecten, levensvoorzieningen, dagelijks leven, … Omstandigheden kunnen echter onvoorzien veranderen. De plaatselijke behoeften kunnen ervoor zorgen dat jij andere taken moet uitvoeren dan gepland. Jij moet begrijpen dat de taken van een vrijwilliger gebaseerd zijn op de plaatselijke behoeften en niet op jou persoonlijk. Het is jouw verantwoordelijkheid om je aan te passen, want jij gaat om te geven en niet om te nemen.

 

 

Een goede vrijwilliger gedraagt zich niet zoals in onderstaande video

 

Flexibel

Wij zijn er trots op dat jij binnen deze alliantie geniet van persoonlijke vrijheid. Jij kiest zelf naar welke bestemming jij wil reizen, hoe lang en in welke periode. Bij Volunteer Abroad Alliance ben je geen consument maar lid van een alliantie. Hoe je deelneemt kan je lezen op onze transparantie pagina.

Vrijwilligerstoerisme

De laatste tijd is er heel wat te doen rond vrijwilligerstoerisme. Heel wat critici hebben hier veel over te zeggen en artikels verschenen in diverse media. Het is onze missie om een alternatief te bieden voor de commerciële vrijwilligers organisaties.