Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES

Website automatisch vertaald – contacteer ons bij eventuele fouten.

Hoe het allemaal begon in Laos en onze activiteiten zich verplaatsten naar andere bestemmingen

Hoe het begon

Meer dan 10 jaar was Ward Reekmans in 2018 al actief als Voorzitter & Vrijwilligerscoördinator voor Laat Laos Leren toen hij besloot Volunteer Abroad Alliance op te richten.

Ward was zelf gedurende 3,5 jaar actief als vrijwilliger in Laos en deed tijdens deze periode een schat aan ervaring op.  Hij maakte kennis met de mogelijkheden die vrijwilligers kunnen bieden aan gemeenschappen die niet dezelfde kansen kregen als gemeenschappen in westerse landen. Jammer genoeg maakte hij ook kennis met een vorm van toerisme die vrijwilligerswerk gebruikt om klanten te lokken voor financieel gewin en niet met als doelstelling een gemeenschap te helpen.

Deze oprichting was geen impulsief idee maar kwam er nadat hij vraag kreeg van andere organisaties hoe vrijwilligerswerk in het buitenland te organiseren. Ook kandidaat vrijwilligers vroegen zich af of ze buiten Laos ook nog elders aan de slag konden.

Door de ervaring die ward een tussen had opgedaan en al de vragen van andere organisaties, gesprekken met kandidaat vrijwilligers, werd het duidelijk dat het landschap enorm versnipperd en verre van transparant was. Aan de ene kant heb je het “vrijwilligerstoerisme”,  waar de vrijwilliger eerder aanzien wordt als consument en aan de andere kant VZW’s & particuliere initiatieven die op zoek zijn naar vrijwilligers om hen te helpen in hun missie en dat is een betere toekomst voor de gemeenschappen die zij helpen.

geschiedenis volunteer abroad alliance
Ward tijdens zijn eerste maanden vrijwilligerswerk in 2008 in Laos

Een win-win situatie

Ward wou met een alliantie van VZW’s, vierde pijlers, kleinschalige & particuliere initiatieven de grote groep potentiële vrijwilligers minstens een aanbod geven voor transparant vrijwilligerswerk met oog op een win-win situatie voor alle partijen, zowel voor de vrijwilliger maar in eerste instantie de doelgroepen in het zuiden.

Ward wou ook een antwoord beiden aan het “vrijwilligerstoerisme” een vorm van toerisme waarin niet duidelijk is waar de fondsen exact terechtkomen, laat staan hoe ze een positieve impact creëren voor de plaatselijke bevolking. Volunteer Abroad Alliance heeft een duidelijke visie over vrijwilligerswerk in het buitenland.

Door samen te werken in een alliantie over de landsgrenzen en organisatiegrenzen heen zijn vrijwilligers zeker dat zij terechtkomen in eerlijke projecten in plaats van op winst gebaseerde initiatieven.