Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES

Website automatisch vertaald – contacteer ons bij eventuele fouten.

Vrijwilligerswerk in Kpando District

Ghana vlag

Ghana

Share

over Ghana

Ze noemen Ghana ‘Afrika voor beginners’, wat in veel opzichten een compliment is. Het is een vriendelijk en veilig land, met een lijst aan verlokkingen zoals zonneschijn, stranden, natuur, nationale parken en een diep kleurrijk cultureel erfgoed. De lange tropische kustlijn is in sommige opzichten de meest natuurlijke trekkingskaart voor reizigers, maar het is onwaarschijnlijk dat je naar Ghana komt met als enig doel op een strand te liggen want er is veel meer te beleven in Ghana.

De hoofdstad, Accra, is een levendige maar vaak onbegrepen stad, een waanzinnige metropool met kraampjes en voetbalshirts, muziek en markten, en een wervelend straatleven. Het heeft weinig grote bezienswaardigheden, maar zorgt voor een boeiende kennismaking met het land. Langs de kust is er ook
veel te beleven, zo heb je o.a. Cape Coast. Dit was ooit een slavenhaven maar nu een culturele bestemming. Het duistere verleden is een bewijs van de verschillende Europese grootmachten die op verschillende momenten de overhand hadden in de regio.

In het binnenland vind je een rijkdom aan natuur van savanne tot dicht regenwoud en van wandelvriendelijke bergen naar relatief droge vlakten ten zuiden van de Sahara. Veel van de nationale parken en wildreservaten zijn vrij klein in vergelijking met sommige andere Afrikaanse landen, maar het netwerk van parken is wel uitgebreid.

In het uiterste noorden vind je nog steeds olifanten op de vlakten van “Mole National Park”, terwijl je in het zuiden het “Kakum National Park” vindt met zijn populaire hangbrug tussen de boomtoppen en een enorm aanbod aan dieren en vogels.

over Kpando District

Kpando is een district van 90.000 inwoners in de Volta regio, aan de rand van het Volta meer. Kpando town telt ongeveer 30.000 inwoners en is tevens de hoofdplaats van het district en is omringd door meerdere kleine dorpjes die elk hun eigen sociaal bindweefsel (scholen, chiefs, clinic, …) hebben.
Kpando is een handelscentrum en de thuisbasis van de Akpini stam en kent tevens een koloniale geschiedenis. De lokale taal is het ‘Ewe’. Kpando ligt op ongeveer 4 uur rijden van de hoofdstad Accra en je vindt er de nodige voorzieningen zoals banken, hospitaal, winkeltjes en een bruisende lokale markt.

De lokale economie wordt hoofdzakelijk gedomineerd door agrarische activiteiten en naar schatting is ongeveer 62% van de actieve bevolking direct of indirect in deze sector actief. De klimatologische toestand van het district ondersteunt op gunstige wijze de variëteit aan gewassen en veeteelt. Bovendien zorgen het Volta-meer, in het westen, en de Dayi-rivier in het oosten voor een uitstekende situatie waardoor de teelt van een verscheidenheid aan voedselgewassen, boomgewassen en groenten het hele jaar door mogelijk is. Ook hebben het meer en de rivier een positieve invloed op visteelt. De belangrijkste exporteerbare gewassen naar de EU-markten zijn papaja en ananas maar ook mango en chili peper. De aanwezigheid van wegeninfrastructuur en een pakhuis voor de opslag van groenten en fruit maakt transport naar de havens eenvoudig.

projecten

Wij bieden vrijwilligerswerk aan bij de Ewe bevolking in Kpando aan het Voltameer. Hier ondersteunen wij kansarme jongeren en achtergestelde dorpsgemeenschappen. De werking is er heel divers en je kan er meehelpen aan de projecten rond onderwijs, tewerkstelling, gezondheidszorg, infrastructuur, catering, sport, cultuur, toerisme. Je kan er ook de organisatie van ons plaatselijk team mee helpen versterken.

Door onze kleinschaligheid slagen we er meestal in een aanbod op maat van de vrijwilliger te maken waar ook de lokale gemeenschap baat bij heeft. Tijdens een verblijf van korte termijn kan je moeilijk iets structureel aanpakken, maar door in te spelen op de lokale noden kan je ook tijdens een korte periode van vrijwilligerswerk toch een nuttige bijdrage leveren aan lokale noden zonder de plaatselijke organisaties tot last te zijn.

Tijdens je verblijf kan je ook tijd uittrekken voor een bezoek aan specifieke organisaties of instellingen (ziekenhuis, gezondheidscentra, scholen, …) die gepaard gaan met je eigen vakdomein.

huisvesting

Wij hebben 3 vrijwilligershuizen ter beschikking in de regio van Kpando. De verblijfplaatsen situeren zich in het centrum op wandelafstand van de markt, winkels, bank, restaurantjes, scholen, ziekenhuis, …

De meeste projecten in Kpando zijn op wandelafstand of met de fiets bereikbaar. De projecten in de dorpjes buiten Kpando zijn met de fiets bereikbaar.
Elk vrijwilligershuis heeft een leefruimte, ingerichte keuken, veranda of balkon en slaapkamers.

Je slaapt als vrijwilliger alleen of je deelt een kamer met gekende vrijwilliger (je deelt dus nooit de kamer met een “onbekende” vrijwilliger). Elke kamer heeft een ventilator en de ramen zijn voorzien van muggengaas. We hebben ook muggennetten ter beschikking.

Lakens zijn aanwezig, handdoeken dien je echter zelf mee te brengen. Bovendien beschik je ook over een frigo met vriesvak.
Elk vrijwilligershuis heeft een indoor badkamer met koud (verfrissend) water die gedeeld wordt met de andere vrijwilligers in het huis (maximum 5). Voor de uitzonderlijke momenten dat er geen leidingwater is, hebben we in elk huis een aantal tonnen met water.

Maaltijden

Al je maaltijden zijn inbegrepen. Eén van onze lokale begeleiders zal voor je koken, maar je kan gerust mee naar de markt inkopen doen en mee helpen koken. Je stelt samen met de begeleider je wekelijks menu vast.

Als ontbijt is er brood, boter, choco, smeerkaas, confituur, ei, honing, thee, fruitsap. Je kan af en toe opteren voor lokaal ontbijt. Koffie is oploskoffie, heb je graag filterkoffie kan je best een pak koffie meenemen van thuis.

In de namiddag is er een lichte lunch: wat fruit, brood met beleg of een lokaal tussendoortje zoals koliko (yam) of rijst met bonen.

Als avondmaal heb je een gevarieerd menu: pasta, rijst, aardappelen, kip, vis, worstjes, groenten. Je hebt ook dagelijks wat seizoenfruit ter beschikking (bananen, ananas, watermeloen, mango, …). Uiteraard zal je ook regelmatig lokale gerechten (met westers tintje) op je bord krijgen (bakbananen, yam, etc. ). We hebben zelf de voorbije jaren onze eigen kok opgeleid die zijn eigen catering service heeft. Wisdom kan je af en toe ook verrassen met pannenkoeken, smoothies of pizza.

vrije tijd

De Voltaregio is een heel mooie, groene prachtige regio met verschillende van de toeristische hoogtepunten van Ghana. Je hebt er het Voltameer, de bergketen langs de grens met Togo met tal van watervallen, idyllische bergdorpjes, grotten en ook nog een aapjesreservaat.

De meeste van deze trekpleisters kan je als dagexcursie vanuit Kpando bezoeken. De voornaamste trekpleisters vind je hieronder:

Voltameer

Het Voltameer werd gevormd door de Akosombodam in 1966. De dam voorziet Ghana van ongeveer een derde van zijn energiebehoeften en is tevens belangrijk voor transport, visvangst en de houtnijverheid.

Het meer ligt op een boogscheut van Kpando en is de hoofdattractie voor toerisme in Kpando. Je kan het meer op met de lokale vissers en één van de bewoonde eilandjes op het meer bezoeken of je kan gewoon wat rondpeddelen met een lokale visser en de verschillende vistechnieken ervaren. Uiteraard kan je ook een verfrissende duik nemen in het warme water.

Avatime Hills

De Avatime Hills vormen een bergketen op de grens met Togo op minder dan een uur rijden van Kpando. Je hebt er acht watervallen met elk hun eigenheid en waarvan de bekendste, de Wli watervallen, de hoogste zijn van heel West-Afrika en een kolonie vleermuizen huisvesten.

Je hebt er tevens een aantal idyllische bergdorpjes die de uitvalsbasis kunnen zijn voor trektochten door de jungle waarbij je de verbluffende fauna en flora van het tropische regenwoud kan bewonderen. Ook kan je er de Mount Afadjato beklimmen. De Afadjato is met 880 meter de hoogste berg van Ghana. Daarenboven zijn er grotten waar je erlangs of erdoor kan klauteren.

Tafi Atome Monkey Sanctuary

In het rustige dorpje Tafi Atome, op 10 km van Kpando, vind je een aapjesreservaat. Hier leven meer dan 300 Mona apen in een beschermd woud met unieke vegetatie. De aapjes zijn sinds de jaren ’90 beschermd en de opbrengst van het project komt ten goede aan de plaatselijke bevolking. Tijdens een begeleide wandeling door het woud springen de babyaapjes op je arm en eten een banaan uit je hand.

kosten

Vrijwilligerswerk in het buitenland gaat nu eenmaal gepaard met kosten en het is niet de bedoeling dat de gemeenschap die jij gaat helpen hiervoor moet opdraaien. Mochten er voldoende budgetten zijn om deze kosten te dragen, dan zouden we deze uitgeven aan een lokale medewerker die de lokale cultuur en dagelijkse gebruiken kent. Wil je meer weten over ons transparant systeem, neem dan een kijkje op de transparantie pagina.

lokale kosten

Deze kosten, die je ter plaatse betaalt, zijn eigen aan je verblijf, zoals je accommodatie en maaltijden. Door lokaal te betalen ben je er ook zeker van dat je bijdrage direct terechtkomt bij de persoon die het organiseert en niet achterblijft op verschillende “tussenstations”. 

Nota: deze kosten zijn enkel voor individueel vrijwilligerswerk. Voor groepsprojecten zijn andere prijzen van toepassing afhankelijk diverse factoren

 • 1 week: € 305
 • 2 weken: € 420
 • 3 weken: € 535
 • 4 weken: € 650
 • extra week = + €110

 

Wat is inbegrepen

 • Lokale kosten en voorbereidingen voor je verblijf;
 • Airport Pick-up op Kotoko International Airport in Accra;
 • Eerste nacht in Accra;
 • Transport van Accra naar Kpando (dag 2);
 • Accommodatie (7/7) gedurende je hele verblijf;
 • Alle maaltijden;
 • Gekoeld drinkwater;
 • Fiets (jij bent wel verantwoordelijk voor onderhoud).

Wat is niet inbegrepen

Waarschijnlijk zijn er nog andere uitgavenposten waar je graag rekening mee houdt. De lijst is een summiere opsomming van de meest voorkomende mogelijke kosten:
 • Internationale transfers;
 • Drankjes;
 • Reisverzekering;
 • Kosten die verband houden met je vrije tijd;
 • Visakosten (ongeveer € 70 / 2 maanden);
 • Souvenirs;
 • Extra snacks;
 • Andere transportmiddelen naast je fiets (en voeten);
 • Transport terug naar de luchthaven, wij bieden dit niet standaard aan omdat de meeste vrijwilligers nog eerst gaan reizen.

Aansluitingsbijdrage

Wij willen ervoor zorgen dat er voldoende instroom is van vrijwilligers om elk project leefbaar te houden. Veel projecten vragen immers een continuïteit aan vrijwilligers om het project te laten slagen of voldoende impact te creëren. Jammer genoeg kost marketing en vrijwilligers werven veel geld. De budgetten die de deelnemende organisaties inzamelen tijdens wervingscampagnes worden gebruikt om projecten in het zuiden uit te werken ten behoeve van de lokale bevolking en deze willen wij dus niet aanspreken voor marketingcampagnes.

De aansluitingsbijdrage dient om de kosten van ons vrijwilligersplatform te dragen. Wij vragen aan elke deelnemer een eenmalige bijdrage van €130. Dit is enkel bij de eerste keer vrijwilligerswerk en pas nadat je aanvaard bent. Na betaling van deze bijdrage kan je in de toekomst onbeperkt vrijwilligerswerk doen bij welk project dan ook (als er plaats is en je voldoet aan de gestelde eisen uiteraard).

Zodra jij aangesloten bent, informeren wij je steeds zodra er nieuwe projecten bijkomen in onze alliantie.

Waarvoor wordt je aansluitingsbijdrage gebruikt?

 • Jaarlijkse kosten voor het beheer van ons platform zoals het beheer van de inschrijvingsdatabase, website, administratie …. Deze kosten proberen we tot een minimum te beperken maar moeten wel gedekt worden. Wij hebben een mooie website die onderhouden moet worden en waarop alle informatie betreffende onze programma’s en onze organisatie up-to-date gehouden moet worden.
 • Promotie kost nu eenmaal geld en wij willen ons zoveel mogelijk zichtbaar maken in het straatbeeld om voor elk project voldoende vrijwilligers te vinden. Deze bijdrage wordt dus o.a. ook gebruikt voor promoties op diverse media, drukwerken, maar ook de aanwezigheid op beurzen & netwerkevenementen.
 • We zijn vrijwilligers en steken veel energie in onze projecten maar ook in je voorbereiding. In het verleden hadden we vrijwilligers die niet kwamen opdagen. Dat is heel vervelend voor ons team en de lokale bevolking die we steunen. We zien deze bijdrage dan ook als een soort garantie dat je je toezegging zal nakomen.
 • Je krijgt je eigen persoonlijke webpagina waar jij alles kan schrijven over je ervaringen in het buitenland en op die manier het thuisfront op de hoogte houdt van je avontuur in het buitenland.

Je kan alles over de mogelijke kosten lezen op onze transparantie pagina.

praktisch

Wij laten je uiteraard niet vertrekken zonder grondige voorbereiding en begeleiding. Wij hebben met Volunteer Abroad Allliance een systeem uitgewerkt dat ervoor zorgt dat jij op beide oren kan slapen en met een gerust gevoel kan vertrekken voor je vrijwilligerswerk in het buitenland. Zodra jij bent aanvaard en met alles in orde bent gesteld, kan jij rekenen op de begeleiding van onze experts.

Zodra je bent ingeschreven en geaccepteerd voor jouw project, kan jouw voorbereiding beginnen. Je krijgt op de website al veel te lezen, maar daarnaast kan jij je nog op andere manieren voorbereiden op jouw reis. Eenmaal aangekomen, kan je ook rekenen op de begeleiding van ons lokaal team.

Projectpagina

Het doen van vrijwilligerswerk zal een impact hebben op jou en op de lokale bevolking. Wij vinden het erg belangrijk om bij jou als vrijwilliger een stuk bewustwording te creëren, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op wat jou als vrijwilliger te wachten staat. Daarom ontvang jij na aanvaarding als vrijwilliger de inlogcodes voor de projectpagina. Hier vind je informatie die voor jou als vrijwilliger belangrijk is voor je voorbereiding. Zo kan je alles lezen over jouw project, accommodatie, instructies voor een visumaanvraag, een paklijst, cultureel advies voor jouw land en nog veel meer…

Persoonlijke Mentor

Onze ervaren mentor neemt contact met je op en zal jou helpen met advies en antwoorden op de vragen die je hebt. Jouw mentor is een lid van een organisatie die deel uitmaakt van onze alliantie en al jaren met fondsenwerving werkt voor het project waar jij naar reist, je kan dus spreken van een echte specialist. Onze mentors zijn leden van onze alliantie en hebben jaren ervaring in de projecten. Dit systeem zorgt ervoor dat jij van VAA een 100% deskundige begeleiding krijgt.

Andere bestemmingen

Volunteer Abroad Alliance - Ecuador - Otavalo
Volunteer Abroad Alliance - Ecuador - Otavalo

Ecuador

Otavalo

volunteer abroad alliance - gambia - jammeh Kunda
volunteer abroad alliance - gambia - vlag

Gambia

Jammeh Kunda

Laos vang vieng
vrijwilligerswerk in Laos

Laos

Vang Vieng

Vrijwilligerswerk in Oeganda

Oeganda

Mukono

Volunteer Abroa Alliance - Peru - nueva union
Volunteer Abroad Alliance - Peru - vlag

Peru

Nueva Unión

volunteer abroad alliance - senegal - warang
volunteer abroad alliance - senegal - warang - vlag

Senegal

Warang

Vrijwilligerswerk in Afrika - Tanzania
Volunteer Abroad Alliance - Tanzania - flag

Tanzania

Moshi