Oeganda ligt in het oosten van Centraal-Afrika. Oeganda is ongeveer zo groot als Groot-Brittannië en wordt bevolkt door tientallen etnische groepen. De Engelse taal en religie helpen deze verschillende volkeren te verenigen, de kosmopolitische hoofdstad Kampala is een groene stad met tientallen kleine parken en openbare tuinen en een schilderachtige promenade langs de oever van het Victoriameer, het grootste zoetwatermeer van Afrika. De Swahili-taal verenigt het land met zijn Oost-Afrikaanse buren Kenia en Tanzania.
Oeganda verkreeg formele onafhankelijkheid op 9 oktober 1962. De grenzen, die aan het einde van de 19e eeuw op kunstmatige en willekeurige wijze werden getrokken, omvatten twee wezenlijk verschillende soorten samenlevingen: de relatief gecentraliseerde Bantoe-koninkrijken in het zuiden en de meer gedecentraliseerde Nilotische en Soedanese volkeren meer naar naar het noorden.
De droevige geschiedenis van het land met onder meer politieke conflicten, in combinatie met milieuproblemen en de verwoestingen van een landelijke aids-epidemie, hebben de vooruitgang en groei jarenlang belemmerd.
Sinds het het begin van de 21e eeuw regeert een door het volk gekozen burgerregering over Oeganda, dat sindsdien politieke stabiliteit heeft bereikt. Het land is een voorbeeld voor het aanpakken van de aids-crisis die het land en bij uitbreiding het continent dreigde te overweldigen, maar is ook een van de snelst groeiende economieën in Afrika.
Mukono is een van de districten in de centrale regio van Oeganda. De stad Mukono is de thuisbasis van het belangrijkste commerciële centrum en het districtshoofdkwartier van het district, hier zijn de werkzaamheden en projecten te vinden. De voertaal is Luganda.
Mukono District wordt begrensd door Kayunga District in het noorden, Buikwe District in het oosten, Kalangala District in het zuidwesten, Kira Town en Wakiso District in het westen, en Luweero District in het noordwesten. De stad Mukono ligt op ongeveer 21 kilometer, ten oosten van de hoofdstad Kampala. De stad Mukono is een van de snelstgroeiende stedelijke gebieden van Oeganda in Oeganda.
Bij de onafhankelijkheid in 1962 maakte Mukono deel uit van Buganda. Na de afschaffing van het Koninkrijk in 1967, werd het een van de districten die uit het Buganda-koninkrijk kwamen en kreeg het de naam East Mengo. Onder het provinciale bestuur van 1974 werd het omgedoopt tot Kyagwe District. In 1980 werd het omgedoopt tot het Mukono district.
Landbouw is de belangrijkste economische activiteit in het Mukono district. De belangrijkste geteelde voedselgewassen zijn; cassave, zoete aardappelen, maïs, gierst, erwten, sojabonen, bananen, simsim en yams. De cash crops omvatten; katoen, koffie, suikerriet en thee. Groenten en fruit worden bijvoorbeeld ook veel verbouwd in Mukono; tomaten, uien, ananas, vanille, passievruchten en kool zijn overal te vinden.
De doelstelling van de projecten is middelen verstrekken om duurzame ontwikkeling te bereiken in gebieden met onvoldoende middelen door middel van effectief gemeenschapsonderwijs en de ontwikkeling van gemeenschapsprojecten.
Het plaatselijk team en onze vrijwilligers pakken enkele van de meest voorkomende problemen op het platteland van Oeganda aan, waaronder slechte gezondheidszorgsystemen, honger, slecht onderwijs, toegang tot schoon drinkwater, aantasting van het milieu en extreme armoede.
Je verblijft in een vrijwilligershuis begeleid door een plaatselijke familie. Wonen bij een gastgezin in Oeganda is een fantastische manier om een diep begrip en waardering te krijgen voor de mensen en gebruiken van het land. Het huis is gelegen in een rustige buurt van de stad Kalagi, het ligt weg van al het lawaai van de grote stad, maar dichtbij genoeg om je ‘snel’ terug naar het centrum te brengen waar alles zich afspeelt.
Wonen bij een gastgezin kan je prestaties op je verblijf aanzienlijk verbeteren. Ten eerste zal het een enorme invloed hebben op de snelheid waarmee je vertrouwd raakt met de plaatselijke gebruiken.
Voor vrijwilligers is het een plek om te ontspannen na de intense ervaringen van de dag, een plek om te kletsen onder het genot van een biertje of twee, om uit te rusten, tv te kijken of een wandeling door de buurt te maken.
Onze vrijwilligers krijgen drie maaltijden per dag. De plaatselijke kok werkt secuur en zorgt voor een veilige voedselbereiding. Wij kunnen rekening houden, mits voorafgaande kennisgeving, met speciale dieetwensen of voedselintoleranties.
Het ontbijt is gezond en goed uitgebalanceerd. Het omvat thee en koffie, brood, jam, fruit en een hoofdgerecht, afhankelijk van de wens om die dag te bereiden (bijv. eieren, spek, pannenkoeken, wentelteefjes, ontbijtgranen, pap, enz.).
De lunch is typisch de hoofdmaaltijd van de dag in Oeganda en vrijwilligers eten hun maaltijden vaak op hun werkplek, meestal bereid door lokale families of leden van de gemeenschap. Een typisch Oegandese lunch bestaat uit rundvlees, kip of vis in combinatie met rijst (meestal) maar kunnen ook aardappelen of bonen zijn.
’s Avonds eten vrijwilligers in het vrijwilligershuis en de maaltijd bestaat uit een vegetarische en niet-vegetarische optie.
Het district Mukono en haar aangrenzende districten zoals Jinja, Kayunga en Kampala zijn gevuld met een groot aantal opties voor dagexcursies om de Oegandese manier van leven te verkennen en jezelf onder te dompelen.
Ons plaatselijk team maakt je vrijwilligerservaring graag de moeite waard door dagexcursies, avondtochten en weekendtochten te organiseren, van het ontdekken van watervallen en grotten tot het ontmoeten van landbouwers en hun families binnen de gemeenschappen die we helpen. Het team kan helpen bij het regelen van dagexcursies en expedities in de wijk en aangrenzende gebieden. Deze omvatten natuurexcursies, trektochten, wildwatervaren, paardrijden, sportvisreizen, mountainbiketochten, dorpswandelingen en nog veel meer activiteiten.
Oeganda heeft het een aantal van de bucketlist-waardige avonturen omdat het een van de weinige plaatsen ter wereld is voor berggorillatochten.
Andere bezienswaardigheden zijn het Mabira Forest, een vochtig halfloofbos dat bekend staat om zijn wandel- en fietspaden. Het bos herbergt meer dan 100 soorten grote motten, vlinderfauna, 300 soorten vogels, b.v. blauwe zwaluw, papyrus gonolek en de nahan francoline, de purperkeelkoekoek enz. Picknickfaciliteiten zijn ook beschikbaar.
De Sezibwa-watervallen liggen op 2,5 kilometer van de Kampala-Jinja Highway, 19 kilometer ten oosten van de stad Mukono. De camping heeft ook een natuurlijk bosreservaat met bospaden en wandelpaden voor vogelspotten en bosonderzoek. Op deze locatie zijn meer dan 100 vogelsoorten en enkele wilde dieren, waaronder zeldzame soorten apen, te vinden.
De Sezibwa-watervallen zijn ook een culturele plek van de Baganda en hebben culturele artefacten, waaronder grotten, 100 jaar oude bomen en speciale rotsen van diepe culturele betekenis voor de Baganda van Buganda in centraal Oeganda. Het is een van de officiële culturele bezienswaardigheden van het Buganda-koninkrijk.
Vrijwilligerswerk in het buitenland gaat nu eenmaal gepaard met kosten en het is niet de bedoeling dat de gemeenschap die jij gaat helpen hiervoor moet opdraaien. Mochten er voldoende budgetten zijn om deze kosten te dragen, dan zouden we deze uitgeven aan een lokale medewerker die de lokale cultuur en dagelijkse gebruiken kent. Wil je meer weten over ons transparant systeem, neem dan een kijkje op de transparantie pagina.
Deze kosten, die je ter plaatse betaalt, zijn eigen aan je verblijf, zoals je accommodatie en maaltijden. Door lokaal te betalen ben je er ook zeker van dat je bijdrage direct terechtkomt bij de persoon die het organiseert en niet achterblijft op verschillende “tussenstations”.
Nota: deze kosten zijn enkel voor individueel vrijwilligerswerk. Voor groepsprojecten zijn andere prijzen van toepassing afhankelijk diverse factoren
Wij willen ervoor zorgen dat er voldoende instroom is van vrijwilligers om elk project leefbaar te houden. Veel projecten vragen immers een continuïteit aan vrijwilligers om het project te laten slagen of voldoende impact te creëren. Jammer genoeg kost marketing en vrijwilligers werven veel geld. De budgetten die de deelnemende organisaties inzamelen tijdens wervingscampagnes worden gebruikt om projecten in het zuiden uit te werken ten behoeve van de lokale bevolking en deze willen wij dus niet aanspreken voor marketingcampagnes.
De aansluitingsbijdrage dient om de kosten van ons vrijwilligersplatform te dragen. Wij vragen aan elke deelnemer een eenmalige bijdrage van €130. Dit is enkel bij de eerste keer vrijwilligerswerk en pas nadat je aanvaard bent. Na betaling van deze bijdrage kan je in de toekomst onbeperkt vrijwilligerswerk doen bij welk project dan ook (als er plaats is en je voldoet aan de gestelde eisen uiteraard).
Zodra jij aangesloten bent, informeren wij je steeds zodra er nieuwe projecten bijkomen in onze alliantie.
Waarvoor wordt je aansluitingsbijdrage gebruikt?
Je kan alles over de mogelijke kosten lezen op onze transparantie pagina.
Wij laten je uiteraard niet vertrekken zonder grondige voorbereiding en begeleiding. Wij hebben met Volunteer Abroad Allliance een systeem uitgewerkt dat ervoor zorgt dat jij op beide oren kan slapen en met een gerust gevoel kan vertrekken voor je vrijwilligerswerk in het buitenland. Zodra jij bent aanvaard en met alles in orde bent gesteld, kan jij rekenen op de begeleiding van onze experts.
Zodra je bent ingeschreven en geaccepteerd voor jouw project, kan jouw voorbereiding beginnen. Je krijgt op de website al veel te lezen, maar daarnaast kan jij je nog op andere manieren voorbereiden op jouw reis. Eenmaal aangekomen, kan je ook rekenen op de begeleiding van ons lokaal team.
Het doen van vrijwilligerswerk zal een impact hebben op jou en op de lokale bevolking. Wij vinden het erg belangrijk om bij jou als vrijwilliger een stuk bewustwording te creëren, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op wat jou als vrijwilliger te wachten staat. Daarom ontvang jij na aanvaarding als vrijwilliger de inlogcodes voor de projectpagina. Hier vind je informatie die voor jou als vrijwilliger belangrijk is voor je voorbereiding. Zo kan je alles lezen over jouw project, accommodatie, instructies voor een visumaanvraag, een paklijst, cultureel advies voor jouw land en nog veel meer…
Onze ervaren mentor neemt contact met je op en zal jou helpen met advies en antwoorden op de vragen die je hebt. Jouw mentor is een lid van een organisatie die deel uitmaakt van onze alliantie en al jaren met fondsenwerving werkt voor het project waar jij naar reist, je kan dus spreken van een echte specialist. Onze mentors zijn leden van onze alliantie en hebben jaren ervaring in de projecten. Dit systeem zorgt ervoor dat jij van VAA een 100% deskundige begeleiding krijgt.
Je veiligheid tijdens je vrijwilligerswerk is voor ons heel belangrijk. We laten vrijwilligers alleen afreizen naar gebieden waarvan wij zeker zijn dat ze politiek stabiel zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan gaat het project niet door. Elke deelnemende organisatie van de alliantie houdt de veiligheidsadviezen nauwlettend in de gaten. Natuurlijk kunnen we ook vertrouwen op de lokale medewerkers van deze organisaties. Zij wonen en werken daar zelf en kennen de omgeving heel goed.
Er zijn drie seizoenen in Oeganda:
Koel en droog seizoen (februari tot mei)
De nachten en vroege ochtenden zijn koel en kunnen dalen tot 18°C, terwijl de middaghitte kan oplopen tot 26°C. Als je in deze periode aankomt, zorg er dan voor dat je aangepaste kleding meeneemt voor de nachten, en weet dat, ook al is het het droge seizoen, je toch voorbereid moet zijn op de mogelijkheid van regen.
Warm en droog seizoen (juni tot oktober)
Het heetste deel van de droge periode vindt plaats tussen de maanden juni tot oktober. Temperaturen variëren van 18ºC tot 30°C in de meeste delen van het land. Zorg ervoor dat je loszittende kleding op katoenbasis draagt, maar wees ook voorbereid op af en toe een koele ochtend.
Warm nat seizoen (november tot februari)
Dagen en nachten kunnen erg heet en plakkerig worden. Je hebt lichte kleding nodig, hoewel er een dag kan zijn waarop de temperatuur daalt, dus neem een trui mee. Breng een lichte regenjas, waterdichte schoenen en voldoende kleding mee die je kan aantrekken voor het geval je in een stortbui terechtkomt.
Voor zowel de droge als de natte seizoenen moet je een hoed en een zonnebrandcrème met hoge SPF meenemen – de zon is buitengewoon sterk en hard voor je huid. Bovendien is deze weersinformatie slechts een richtlijn; het is mogelijk dat je in het droge seizoen twintig dagen regen hebt. Zorg er voor dat je voorbereid bent op alle weersomstandigheden.
In elk land waar de organisaties van onze alliantie actief zijn beschikt dit project over minstens één vaste medewerker. Deze medewerker organiseert je project en je verblijf samen met je mentor. Tijdens je verblijf kan je altijd bij hen terecht; voor adviezen en praktische informatie staan ze voor je klaar, maar ook in geval van nood kan je op hen rekenen.
Op onze team pagina kan je op zoek naar onze plaatselijke teamleden.
Wanneer je aankomt op je bestemming word je verwelkomd door een medewerker van het plaatselijk team en soms zelfs door je mentor. Op sommige bestemming word je opgehaald door een plaatselijk medewerker van VAA die op je staat te wachten op het vliegveld. Op andere bestemmingen is het eenvoudig om zelfstandig naar je project te reizen vanaf de luchthaven. Vervolgens geven we je een uitgebreide introductie in je nieuwe woon- en werkomgeving.
Eenmaal aanvaard als vrijwilliger ontvang jij van ons een gedetailleerde wegbeschrijving hoe jij aan je project geraakt. Wij delen deze informatie bewust niet op voorhand. De organisaties binnen onze alliantie nemen hun taak serieus, onze projecten zijn geen toeristische attracties. Het is bovendien heel storend voor de plaatselijke medewerkers maar ook voor andere vrijwilligers als er plots iemand verschijnt op de projecten om een kijkje te nemen.
Wij zijn zelf geen dokters en kennen niemand zijn persoonlijke achtergrond. Daarom raden wij iedereen aan om een afspraak te maken met je dokter of reisvaccinatie centrum tijdig voor het afreizen naar je bestemming. Je kan ook steeds een kijkje nemen op de website van het tropisch instituut van geneeskunde voor de laatste stand van zaken op je bestemming.
Elke organisatie binnen onze alliantie heeft een noodprocedure. Bovendien ontvang jij ook alle noodtelefoonnummers eenmaal aanvaard als vrijwilliger. Al deze gegevens vind jij terug op je persoonlijke projectpagina.
Bezoekers van Oeganda moeten voor vertrek een visum aanvragen. Dit kan eenvoudig online.
Eenmaal aanvaard als vrijwilliger krijg je van je mentor alle gegevens die je moet invullen op je aanvraag (adres, etc.)
Jij hebt waarschijnlijk al begrepen na het lezen van het voorgaande dat een doorsnee dag niet bestaat tijdens je vrijwilligerswerk. Elke dag kan anders zijn en dat is net het mooie maar ook het uitdagende aan vrijwilligerswerk. Wij vragen jou om flexibel en proactief te zijn op elk moment.
Continu worden er nieuwe ideeën en initiatieven gelanceerd en het kan zijn dat andere vrijwilligers jouw hulp nodig hebben. De kans is groot dat jij aan meerdere projecten meewerkt. Onthoud dat hoe meer jij investeert in jouw ervaring, hoe meer jij eruit haalt.
Wat wel gegarandeerd is, zijn de fijne avonden en vrije tijd samen met het plaatselijk team en andere vrijwilligers, waardoor jij je niet zal vervelen en nieuwe vrienden zal maken
Engels is de officiële taal in Oeganda. Luganda is de meest gesproken taal, maar iedereen die je tegenkomt spreekt wel een beetje Engels. Ons team spreekt vlot Engels en kan je zeker helpen.
Alle organisaties actief in de alliantie nemen hun werk heel serieus. Van algemene voorbereidingen tot details waar jij nooit bij stil staat, maar die van belang zijn om je een veilige, comfortabele en betekenisvolle ervaring te geven. Wij steken veel tijd in het voorbereiden, opvolgen en uitvoeren van onze voorbereidingsmaterialen, maar ook van onze projecten ter plaatse. Wij hopen dat jij van jouw kant je voor 100% inzet tijdens je vrijwilligerswerk en dit doet op een respectvolle manier zowel voor ons, maar nog meer voor de lokale bevolking.
Lees zeker onze pagina over onze visie op vrijwilligerswerk in het buitenland.
Despite the fact that we consist of great projects, it is no longer feasible for our volunteers who carried this alliance.
Soon you will find a list of the participating organizations so that you can contact them directly.
In the meantime, the registration form on this website has been closed.