Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES

Website automatisch vertaald – contacteer ons bij eventuele fouten.

Vrijwilligerswerk in Mukono

Oeganda

Share

over Oeganda

Oeganda ligt in het oosten van Centraal-Afrika. Oeganda is ongeveer zo groot als Groot-Brittannië en wordt bevolkt door tientallen etnische groepen. De Engelse taal en religie helpen deze verschillende volkeren te verenigen, de kosmopolitische hoofdstad Kampala is een groene stad met tientallen kleine parken en openbare tuinen en een schilderachtige promenade langs de oever van het Victoriameer, het grootste zoetwatermeer van Afrika. De Swahili-taal verenigt het land met zijn Oost-Afrikaanse buren Kenia en Tanzania.

Oeganda verkreeg formele onafhankelijkheid op 9 oktober 1962. De grenzen, die aan het einde van de 19e eeuw op kunstmatige en willekeurige wijze werden getrokken, omvatten twee wezenlijk verschillende soorten samenlevingen: de relatief gecentraliseerde Bantoe-koninkrijken in het zuiden en de meer gedecentraliseerde Nilotische en Soedanese volkeren meer naar naar het noorden.

De droevige geschiedenis van het land met onder meer politieke conflicten, in combinatie met milieuproblemen en de verwoestingen van een landelijke aids-epidemie, hebben de vooruitgang en groei jarenlang belemmerd.

Sinds het het begin van de 21e eeuw regeert een door het volk gekozen burgerregering over Oeganda, dat sindsdien politieke stabiliteit heeft bereikt. Het land is een voorbeeld voor het aanpakken van de aids-crisis die het land en bij uitbreiding het continent dreigde te overweldigen, maar is ook een van de snelst groeiende economieën in Afrika.

over Mukono

Mukono is een van de districten in de centrale regio van Oeganda. De stad Mukono is de thuisbasis van het belangrijkste commerciële centrum en het districtshoofdkwartier van het district, hier zijn de werkzaamheden en projecten te vinden. De voertaal is Luganda.

Mukono District wordt begrensd door Kayunga District in het noorden, Buikwe District in het oosten, Kalangala District in het zuidwesten, Kira Town en Wakiso District in het westen, en Luweero District in het noordwesten. De stad Mukono ligt op ongeveer 21 kilometer, ten oosten van de hoofdstad Kampala. De stad Mukono is een van de snelstgroeiende stedelijke gebieden van Oeganda in Oeganda.

Bij de onafhankelijkheid in 1962 maakte Mukono deel uit van Buganda. Na de afschaffing van het Koninkrijk in 1967, werd het een van de districten die uit het Buganda-koninkrijk kwamen en kreeg het de naam East Mengo. Onder het provinciale bestuur van 1974 werd het omgedoopt tot Kyagwe District. In 1980 werd het omgedoopt tot het Mukono district.

Landbouw is de belangrijkste economische activiteit in het Mukono district. De belangrijkste geteelde voedselgewassen zijn; cassave, zoete aardappelen, maïs, gierst,  erwten, sojabonen, bananen, simsim en yams. De cash crops omvatten; katoen, koffie, suikerriet en thee. Groenten en fruit worden bijvoorbeeld ook veel verbouwd in Mukono; tomaten, uien, ananas, vanille, passievruchten en kool zijn overal te vinden.

projecten

De doelstelling van de projecten is middelen verstrekken om duurzame ontwikkeling te bereiken in gebieden met onvoldoende middelen door middel van effectief gemeenschapsonderwijs en de ontwikkeling van gemeenschapsprojecten.

Het plaatselijk team en onze vrijwilligers pakken enkele van de meest voorkomende problemen op het platteland van Oeganda aan, waaronder slechte gezondheidszorgsystemen, honger, slecht onderwijs, toegang tot schoon drinkwater, aantasting van het milieu en extreme armoede.

huisvesting

Je verblijft in een vrijwilligershuis begeleid door een plaatselijke familie. Wonen bij een gastgezin in Oeganda is een fantastische manier om een ​​diep begrip en waardering te krijgen voor de mensen en gebruiken van het land. Het huis is gelegen in een rustige buurt van de stad Kalagi, het ligt weg van al het lawaai van de grote stad, maar dichtbij genoeg om je ‘snel’ terug naar het centrum te brengen waar alles zich afspeelt.

Wonen bij een gastgezin kan je prestaties op je verblijf aanzienlijk verbeteren. Ten eerste zal het een enorme invloed hebben op de snelheid waarmee je vertrouwd raakt met de plaatselijke gebruiken.

Voor vrijwilligers is het een plek om te ontspannen na de intense ervaringen van de dag, een plek om te kletsen onder het genot van een biertje of twee, om uit te rusten, tv te kijken of een wandeling door de buurt te maken.

 • Je deelt de kamer met maximum 3 andere vrijwilligers. Voor koppels kunnen we speciale tweepersoonskamers voorzien. Kamers worden regelmatig schoongemaakt, tenzij anders gevraagd.
 • Elke kamer heeft een tafel en stoelen.
 • Fris beddengoed, dekens en muskietennetten zijn aanwezig.
 • Elke kamer is voorzien van een ventilator.
 • Elke kamer is voorzien van stopcontacten (VK formaat) en de zonnepanelen zijn handig bij mogelijke elektriciteitsproblemen.
 • Er is WIFI in het huis, maar hou er rekening mee dat de kwaliteit niet hetzelfde is als jij gewoon bent.
 • De gedeelde badkamers beschikken over warmwater douches
 • Westerse toiletten zijn aanwezig.
 • De keuken kan op elk moment gebruikt worden. Er is een koelkast die je mag gebruiken.
 • Er is geen wasmachine aanwezig maar je kan eenvoudig de was laten doen in de buurt.

Maaltijden

Onze vrijwilligers krijgen drie maaltijden per dag. De plaatselijke kok werkt secuur en zorgt voor een veilige voedselbereiding. Wij kunnen rekening houden, mits voorafgaande kennisgeving, met speciale dieetwensen of voedselintoleranties.

Het ontbijt is gezond en goed uitgebalanceerd. Het omvat thee en koffie, brood, jam, fruit en een hoofdgerecht, afhankelijk van de wens om die dag te bereiden (bijv. eieren, spek, pannenkoeken, wentelteefjes, ontbijtgranen, pap, enz.).

De lunch is typisch de hoofdmaaltijd van de dag in Oeganda en vrijwilligers eten hun maaltijden vaak op hun werkplek, meestal bereid door lokale families of leden van de gemeenschap. Een typisch Oegandese lunch bestaat uit rundvlees, kip of vis in combinatie met rijst (meestal) maar kunnen ook aardappelen of bonen zijn.

’s Avonds eten vrijwilligers in het vrijwilligershuis en de maaltijd bestaat uit een vegetarische en niet-vegetarische optie.

vrije tijd

Het district Mukono en haar aangrenzende districten zoals Jinja, Kayunga en Kampala zijn gevuld met een groot aantal opties voor dagexcursies om de Oegandese manier van leven te verkennen en jezelf onder te dompelen.

Ons plaatselijk team maakt je vrijwilligerservaring graag de moeite waard door dagexcursies, avondtochten en weekendtochten te organiseren, van het ontdekken van watervallen en grotten tot het ontmoeten van landbouwers en hun families binnen de gemeenschappen die we helpen. Het team kan helpen bij het regelen van dagexcursies en expedities in de wijk en aangrenzende gebieden. Deze omvatten natuurexcursies, trektochten, wildwatervaren, paardrijden, sportvisreizen, mountainbiketochten, dorpswandelingen en nog veel meer activiteiten.

Oeganda heeft het een aantal van de bucketlist-waardige avonturen omdat het een van de weinige plaatsen ter wereld is voor berggorillatochten.

Andere bezienswaardigheden zijn het Mabira Forest, een vochtig halfloofbos dat bekend staat om zijn wandel- en fietspaden. Het bos herbergt meer dan 100 soorten grote motten, vlinderfauna, 300 soorten vogels, b.v. blauwe zwaluw, papyrus gonolek en de nahan francoline, de purperkeelkoekoek enz. Picknickfaciliteiten zijn ook beschikbaar.

De Sezibwa-watervallen liggen op 2,5 kilometer van de Kampala-Jinja Highway, 19 kilometer ten oosten van de stad Mukono. De camping heeft ook een natuurlijk bosreservaat met bospaden en wandelpaden voor vogelspotten en bosonderzoek. Op deze locatie zijn meer dan 100 vogelsoorten en enkele wilde dieren, waaronder zeldzame soorten apen, te vinden.

De Sezibwa-watervallen zijn ook een culturele plek van de Baganda en hebben culturele artefacten, waaronder grotten, 100 jaar oude bomen en speciale rotsen van diepe culturele betekenis voor de Baganda van Buganda in centraal Oeganda. Het is een van de officiële culturele bezienswaardigheden van het Buganda-koninkrijk.

kosten

Vrijwilligerswerk in het buitenland gaat nu eenmaal gepaard met kosten en het is niet de bedoeling dat de gemeenschap die jij gaat helpen hiervoor moet opdraaien. Mochten er voldoende budgetten zijn om deze kosten te dragen, dan zouden we deze uitgeven aan een lokale medewerker die de lokale cultuur en dagelijkse gebruiken kent. Wil je meer weten over ons transparant systeem, neem dan een kijkje op de transparantie pagina.

lokale kosten

Deze kosten, die je ter plaatse betaalt, zijn eigen aan je verblijf, zoals je accommodatie en maaltijden. Door lokaal te betalen ben je er ook zeker van dat je bijdrage direct terechtkomt bij de persoon die het organiseert en niet achterblijft op verschillende “tussenstations”. 

Nota: deze kosten zijn enkel voor individueel vrijwilligerswerk. Voor groepsprojecten zijn andere prijzen van toepassing afhankelijk diverse factoren

 • 1 week: € 162
 • 2 weken: € 239
 • 3 weken: € 316
 • 4 weken: € 393
 • 5 weken: € 470
 • extra week = + €77

 

Wat is inbegrepen

 • Lokale kosten en voorbereidingen voor je verblijf;
 • Airport Pick-up op Entebbe International Airport in Kampala;
 • Accommodatie (7/7) gedurende je hele verblijf;
 • 3 maaltijden per dag;
 • Gekoeld drinkwater;
 • WIFI;
 • Onbeperkte toegang en gebruik van onze keuken.

 

Wat is niet inbegrepen

Waarschijnlijk zijn er nog andere uitgavenposten waar je graag rekening mee houdt. De lijst is een summiere opsomming van de meest voorkomende mogelijke kosten:
 • Internationale transfers;
 • Drankjes;
 • Reisverzekering;
 • Kosten voor activiteiten tijdens je vrije tijd;
 • Visakosten;
 • Souvenirs;
 • Extra snacks;
 • Transportmiddelen tijdens je vrije tijd;

Aansluitingsbijdrage

Wij willen ervoor zorgen dat er voldoende instroom is van vrijwilligers om elk project leefbaar te houden. Veel projecten vragen immers een continuïteit aan vrijwilligers om het project te laten slagen of voldoende impact te creëren. Jammer genoeg kost marketing en vrijwilligers werven veel geld. De budgetten die de deelnemende organisaties inzamelen tijdens wervingscampagnes worden gebruikt om projecten in het zuiden uit te werken ten behoeve van de lokale bevolking en deze willen wij dus niet aanspreken voor marketingcampagnes.

De aansluitingsbijdrage dient om de kosten van ons vrijwilligersplatform te dragen. Wij vragen aan elke deelnemer een eenmalige bijdrage van €130. Dit is enkel bij de eerste keer vrijwilligerswerk en pas nadat je aanvaard bent. Na betaling van deze bijdrage kan je in de toekomst onbeperkt vrijwilligerswerk doen bij welk project dan ook (als er plaats is en je voldoet aan de gestelde eisen uiteraard).

Zodra jij aangesloten bent, informeren wij je steeds zodra er nieuwe projecten bijkomen in onze alliantie.

Waarvoor wordt je aansluitingsbijdrage gebruikt?

 • Jaarlijkse kosten voor het beheer van ons platform zoals het beheer van de inschrijvingsdatabase, website, administratie …. Deze kosten proberen we tot een minimum te beperken maar moeten wel gedekt worden. Wij hebben een mooie website die onderhouden moet worden en waarop alle informatie betreffende onze programma’s en onze organisatie up-to-date gehouden moet worden.
 • Promotie kost nu eenmaal geld en wij willen ons zoveel mogelijk zichtbaar maken in het straatbeeld om voor elk project voldoende vrijwilligers te vinden. Deze bijdrage wordt dus o.a. ook gebruikt voor promoties op diverse media, drukwerken, maar ook de aanwezigheid op beurzen & netwerkevenementen.
 • We zijn vrijwilligers en steken veel energie in onze projecten maar ook in je voorbereiding. In het verleden hadden we vrijwilligers die niet kwamen opdagen. Dat is heel vervelend voor ons team en de lokale bevolking die we steunen. We zien deze bijdrage dan ook als een soort garantie dat je je toezegging zal nakomen.
 • Je krijgt je eigen persoonlijke webpagina waar jij alles kan schrijven over je ervaringen in het buitenland en op die manier het thuisfront op de hoogte houdt van je avontuur in het buitenland.

Je kan alles over de mogelijke kosten lezen op onze transparantie pagina.

praktisch

Wij laten je uiteraard niet vertrekken zonder grondige voorbereiding en begeleiding. Wij hebben met Volunteer Abroad Allliance een systeem uitgewerkt dat ervoor zorgt dat jij op beide oren kan slapen en met een gerust gevoel kan vertrekken voor je vrijwilligerswerk in het buitenland. Zodra jij bent aanvaard en met alles in orde bent gesteld, kan jij rekenen op de begeleiding van onze experts.

Zodra je bent ingeschreven en geaccepteerd voor jouw project, kan jouw voorbereiding beginnen. Je krijgt op de website al veel te lezen, maar daarnaast kan jij je nog op andere manieren voorbereiden op jouw reis. Eenmaal aangekomen, kan je ook rekenen op de begeleiding van ons lokaal team.

Projectpagina

Het doen van vrijwilligerswerk zal een impact hebben op jou en op de lokale bevolking. Wij vinden het erg belangrijk om bij jou als vrijwilliger een stuk bewustwording te creëren, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op wat jou als vrijwilliger te wachten staat. Daarom ontvang jij na aanvaarding als vrijwilliger de inlogcodes voor de projectpagina. Hier vind je informatie die voor jou als vrijwilliger belangrijk is voor je voorbereiding. Zo kan je alles lezen over jouw project, accommodatie, instructies voor een visumaanvraag, een paklijst, cultureel advies voor jouw land en nog veel meer…

Persoonlijke Mentor

Onze ervaren mentor neemt contact met je op en zal jou helpen met advies en antwoorden op de vragen die je hebt. Jouw mentor is een lid van een organisatie die deel uitmaakt van onze alliantie en al jaren met fondsenwerving werkt voor het project waar jij naar reist, je kan dus spreken van een echte specialist. Onze mentors zijn leden van onze alliantie en hebben jaren ervaring in de projecten. Dit systeem zorgt ervoor dat jij van VAA een 100% deskundige begeleiding krijgt.

Andere bestemmingen

Volunteer Abroad Alliance - Ecuador - Otavalo
Volunteer Abroad Alliance - Ecuador - Otavalo

Ecuador

Otavalo

volunteer abroad alliance - gambia - jammeh Kunda
volunteer abroad alliance - gambia - vlag

Gambia

Jammeh Kunda

Volunteer Abroad Alliance - Ghana - Kpando
Ghana vlag

Ghana

Kpando District

Laos vang vieng
vrijwilligerswerk in Laos

Laos

Vang Vieng

Volunteer Abroa Alliance - Peru - nueva union
Volunteer Abroad Alliance - Peru - vlag

Peru

Nueva Unión

volunteer abroad alliance - senegal - warang
volunteer abroad alliance - senegal - warang - vlag

Senegal

Warang

Vrijwilligerswerk in Afrika - Tanzania
Volunteer Abroad Alliance - Tanzania - flag

Tanzania

Moshi