Als je je ogen sluit en het typische romantische beeld van Afrika voor ogen haalt, zullen er hoogstwaarschijnlijk beelden van Tanzania verschijnen; de migratie van wilde beesten langs een schijnbaar eindeloze savanne; de sneeuw en gletsjers van de Kilimanjaro; de statige Masai strijders; de exotische met palmbomen omzoomde stranden van Zanzibar. Het is er allemaal.
Tanzania heeft enkele van de meest indrukwekkende nationale parken en wildreservaten in Afrika. Het Serengeti National Park wordt beschouwd als de belangrijkste plek van het continent om te zien hoe dieren in het wild ongehinderd door uitgestrekte vlaktes zwerven.
Binnen de steile wanden van de Ngorongoro-krater woont de grootste populatie Afrikaanse zoogdieren. Dan mogen we zeker niet het Selous wildreservaat vergeten, dat in oppervlakte groter is dan Belgiƫ en Nederland en op de UNESCO werelderfgoed lijst staat.
Nog verder van de platgetreden paden liggen de parken in het uiterste westen van het land. Deze bieden de unieke kans om chimpansees op te sporen in hun natuurlijke habitat aan de rand van het Tanganyika-meer, ƩƩn van de grootste meren in Afrika.
Bovendien heeft Tanzania een prachtige kustlijn van niet minder dan 804 km met parelwitte stranden met een aantal prachtige eilanden voor de kust. Het staat bekend als de Swahili Coast. Dit was een favoriete stop op oude handelsroutes tussen het Indiase subcontinent en het Midden-Oosten. Specerijen, juwelen en slaven passeerden hier en brachten een mengeling aan culturele rijkdommen die vandaag de dag nog steeds zichtbaar zijn.
Tanzania heeft ook geen tekort aan bergen. De meest opvallende is uiteraard de met sneeuw bedekte Kilimanjaro en is tevens de hoogste berg van Afrika met 5.895 m.
Tanzania heeft meer dan 120 verschillende etnische groepen en culturen, maar het heeft weinig etnische of religieus geweld gezien waarvan andere naties in de regio wel het slachtoffer waren. In feite is het land een rustige plaats en omarmt het zijn multiculturele erfgoed, wat bijdraagt āāaan zijn brede aantrekkingskracht.
Moshi, gelegen aan de voet van de Kilimanjaro, is het koffieproducerende centrum van het land. Rondom de stad en op de hellingen van de Kilimanjaro zijn er grote plantages van koffie die het gebied bedekken.
Koffie is een steunpilaar van het leven in Moshi. De seizoensgebonden koffie-veilingen, waarbij groothandel koffie wordt aangeboden, verpakt en verkocht aan internationale kopers, is een evenement dat je niet mag missen als je in de stad bent. Naast de koffie-veiling, geeft de koffiebranderij van Moshi een heerlijk ruikend inzicht in de productie van deze beroemde drank. Suikerplantages zijn ook van cruciaal belang voor de economie van de regio.
Wandelingen rond Moshi en een bezoek aan de koffieplantages zijn activiteiten waarvoor de meeste bezoekers naar Moshi komen. Maar de belangrijkste reden waarom bezoekers naar Moshi komen, is voor de Kilimanjaro, de berg waarvan de dikke wolken en met sneeuw bedekte top boven de landbouwstad torent. Klimexpedities vertrekken vroeg in de ochtend vanuit de stad naar Kilimanjaro National Park.
Of je nu in Moshi bent om naar de top van Afrika te trekken of om meer te leren over de koffieteelt en productie, Moshi is een oase van rust en vredige rust, waarvan de stille straten een warm welkom bieden in een prachtige omgeving.
De lokale NGO is van mening dat ze samen met de lokale partners zelfredzaamheid kunnen ontwikkelen (aangepast aan de beperking : voor kinderen, jeugd en jong volwassenen.). De doelgroep wordt bewust gemaakt van hun eigen kunnen dat hierdoor gecreƫerd wordt. Je werkt voor een I-NGO die zorg op maat biedt van kinderen met een mentale beperking en hun families.
Een exchange programma zal onze Tanzaniaanse partners in staat stellen om hun rol in het systeem van het speciaal onderwijs en de gezondheidszorg beter te vervullen. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij het dynamisme van onze vrijwilligers en de medewerking van lokale en andere belanghebbenden. Onze samenwerking is gebaseerd op een respectvolle dialoog, het uitwisselen van kennis, rekening houdend met de samenwerking op lange termijn.
Je verblijft in een hostel of bij een familie. Al naar gelang je wensen en in overleg met de uitvoerende NGO. Je project ligt op 25 minuten rijden van je accommodatie. De kosten van het verblijf worden in overleg afgesproken. Het vervoer van en naar het center gebeurt met het transport van de partner organisatie s āmorgens om 7.30 AM en 4 PM ās avonds.
De badkamers hebben een westers toilet, lavabo, spiegel en douche met warm water. Lakens en handdoeken zijn inbegrepen, deze moeten wel binnen blijven, voor uitstapjes moet jij je eigen handdoek meenemen. Breng een Afrikaanse stekker mee , wifi is soms moeilijker maar dan kunnen we altijd naar het centrum gaan. Daar is er op de meeste plekken gratis of heel goedkoop wifi, met Umoja overleggen is makkelijker en voorkomt stress. Het is handig als je, je eigen laptop meebrengt.
Ontbijten en avondeten (ma-vr) doe je steeds in je hostel of gezin, je middagmaal heb je meestal op het project. In het gezin kook jezelf. In het hostel kan je voor 2,5 ⬠een ontbijt of avondeten bestellen.
Het centrum van Moshi is de laatste jaren veranderd door de vele motortaxiās en bajajās en daardoor chaotisch. Overleg zeker met onze lokale partner welk vervoer je het best neemt om het veilig te houden.
De markt van Moshi is een kleurrijke en levendige plek die zeker moet worden bezocht. Als je rond Moshi stad wandelt, zal je kleurrijke winkels met Afrikaanse bedrukte stoffen opmerken, zoals Kangaās, Kitengeās en Batiks.Vergeet ook niet om Arusha te bezoeken.
Overleg rechtstreeks met onze partnerorganisatie want er is zoveel meer te doen in de weekends en veel goedkoper om het hier te boeken.
De seizoensgebonden koffieveilingen, waarbij groothandel koffie wordt aangeboden, verpakt en verkocht aan internationale kopers, is een evenement dat je niet mag missen als je in de stad bent. Naast de koffieveiling, geeft de koffiebranderij van Moshi een heerlijk ruikend inzicht in de productie van deze beroemde drank. Suikerplantages zijn ook van cruciaal belang voor de economie van de regio.
Wandelingen rond Moshi en een bezoek aan de koffieplantages zijn activiteiten waarvoor de meeste bezoekers naar Moshi komen.
De belangrijkste reden waarom bezoekers naar Moshi komen, is voor de Kilimanjaro. De berg waarvan de dikke wolken en met sneeuw bedekte top boven de landbouwstad torent. Klimexpedities vertrekken vroeg in de ochtend vanuit de stad naar Kilimanjaro National Park.
Uiteraard is het voor de meest avontuurlijke onder ons. Ben je toch avontuurlijk en in Tanzania? Dan zou je deze kans niet mogen overslaan.
Ben je niet in de mogelijkheid of beschik je niet over de juiste conditie, dan is een dagwandeling misschien een leuk alternatief.
De Mandara dagtocht begint vanaf het hoofdkantoor van Kilimanjaro National Park en de wandeling duurt ongeveer 4 tot 6 uur om Mandara te bereiken, afhankelijk van hoe fit je bent. Het is een gemakkelijke wandeling die je zal belonen met een prachtig uitzicht helemaal tot vlaktes in Kenia wanneer je Maundi Crater bereikt.
Onderneem een leuke dagtocht naar de Marangu waterval.
Naar de Materuni watervallen is het minder dan een uur lopen vanuit het nabijgelegen dorp. Met een hoogte van 150 m wordt het beschouwd als de hoogste waterval in de Kilimanjaro-regio. Als je wilt zwemmen in kille wateren, vergeet dan geen zwembroek mee te nemen, want de lagune is veilig om in te zwemmen.
Lake Chala is geweldig. Een echt stukje Afrika. Grenzend aan Kenia en ongeveer twee uur rijden van Moshi met de auto. Het is een perfecte keuze voor diegenen die willen ontspannen door een beetje rond het kratermeer te lopen, te genieten van de rust van de plaats en als je in de juiste tijd van het jaar gaat, houden kuddes olifanten je in de verte gezelschap.
Ja, Tanzania zit vol verrassingen en Chemka Hot Springs is daar een van! Als je wilt ontsnappen aan de drukte in Moshi, zijn deze warmwaterbronnenĀ de beste plek om je te ontspannen. Een van de zeldzame plaatsen die er precies hetzelfde uitzien als op de internetfotoās. De lagune heeft warm water dat aangenaam is om in te zwemmen en kleine vissen die aan je tenen knabbelen.
Breng je tijd in het weekend of na je werk door op ƩƩn van de prachtige tropische stranden zoals Zanzibar of Pangani.
Ga op safari in de Serengeti.
Vrijwilligerswerk in het buitenland gaat nu eenmaal gepaard met kosten en het is niet de bedoeling dat de gemeenschap die jij gaat helpen hiervoor moet opdraaien. Mochten er voldoende budgetten zijn om deze kosten te dragen, dan zouden we deze uitgeven aan een lokale medewerker die de lokale cultuur en dagelijkse gebruiken kent. Wil je meer weten over ons transparant systeem, neem dan een kijkje op de transparantie pagina.
Deze kosten, die je ter plaatse betaalt, zijn eigen aan je verblijf, zoals je accommodatie en maaltijden. Door lokaal te betalen ben je er ook zeker van dat je bijdrage direct terechtkomt bij de persoon die het organiseert en niet achterblijft op verschillende ātussenstationsā.
Nota: deze kosten zijn enkel voor individueel vrijwilligerswerk. Voor groepsprojecten zijn andere prijzen van toepassing afhankelijk diverse factoren
Voor 4 weken betaal je vanaf 300 ⬠al naargelang je wensenlijst? In goed overleg kijken we samen uit naar een kamer waar jij jou prettig in voelt. De 1e en 2e nacht worden geregeld en daarna kan jij zelf jouw keuze maken samen met de lokale partner. Onderstaande prijzen zijn indicatief.
Wij willen ervoor zorgen dat er voldoende instroom is van vrijwilligers om elk project leefbaar te houden. Veel projecten vragen immers een continuïteit aan vrijwilligers om het project te laten slagen of voldoende impact te creëren. Jammer genoeg kost marketing en vrijwilligers werven veel geld. De budgetten die de deelnemende organisaties inzamelen tijdens wervingscampagnes worden gebruikt om projecten in het zuiden uit te werken ten behoeve van de lokale bevolking en deze willen wij dus niet aanspreken voor marketingcampagnes.
De aansluitingsbijdrage dient om de kosten van ons vrijwilligersplatform te dragen. Wij vragen aan elke deelnemer een eenmalige bijdrage van ā¬130. Dit is enkel bij de eerste keer vrijwilligerswerk en pas nadat je aanvaard bent. Na betaling van deze bijdrage kan je in de toekomst onbeperkt vrijwilligerswerk doen bij welk project dan ook (als er plaats is en je voldoet aan de gestelde eisen uiteraard).
Zodra jij aangesloten bent, informeren wij je steeds zodra er nieuwe projecten bijkomen in onze alliantie.
Waarvoor wordt je aansluitingsbijdrage gebruikt?
Je kan alles over de mogelijke kosten lezen op onze transparantie pagina.
Wij laten je uiteraard niet vertrekken zonder grondige voorbereiding en begeleiding. Wij hebben met Volunteer Abroad Allliance een systeem uitgewerkt dat ervoor zorgt dat jij op beide oren kan slapen en met een gerust gevoel kan vertrekken voor je vrijwilligerswerk in het buitenland. Zodra jij bent aanvaard en met alles in orde bent gesteld, kan jij rekenen op de begeleiding van onze experts.
Zodra je bent ingeschreven en geaccepteerd voor jouw project, kan jouw voorbereiding beginnen. Je krijgt op de website al veel te lezen, maar daarnaast kan jij je nog op andere manieren voorbereiden op jouw reis. Eenmaal aangekomen, kan je ook rekenen op de begeleiding van ons lokaal team.
Het doen van vrijwilligerswerk zal een impact hebben op jou en op de lokale bevolking. Wij vinden het erg belangrijk om bij jou als vrijwilliger een stuk bewustwording te creĆ«ren, zodat jij je optimaal kunt voorbereiden op wat jou als vrijwilliger te wachten staat. Daarom ontvang jij na aanvaarding als vrijwilliger de inlogcodes voor de projectpagina. Hier vind je informatie die voor jou als vrijwilliger belangrijk is voor je voorbereiding. Zo kan je alles lezen over jouw project, accommodatie, instructies voor een visumaanvraag, een paklijst, cultureel advies voor jouw land en nog veel meerā¦
Onze ervaren mentor neemt contact met je op en zal jou helpen met advies en antwoorden op de vragen die je hebt. Jouw mentor is een lid van een organisatie die deel uitmaakt van onze alliantie en al jaren met fondsenwerving werkt voor het project waar jij naar reist, je kan dus spreken van een echte specialist. Onze mentors zijn leden van onze alliantie en hebben jaren ervaring in de projecten. Dit systeem zorgt ervoor dat jij van VAA een 100% deskundige begeleiding krijgt.
Je veiligheid tijdens je vrijwilligerswerk is voor ons heel belangrijk. We laten vrijwilligers alleen afreizen naar gebieden waarvan wij zeker zijn dat ze politiek stabiel zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan gaat het project niet door. Elke deelnemende organisatie van de alliantie houdt de veiligheidsadviezen nauwlettend in de gaten. Natuurlijk kunnen we ook vertrouwen op de lokale medewerkers van deze organisaties. Zij wonen en werken daar zelf en kennen de omgeving heel goed.
Tanzania ligt net onder de evenaar en er heerst voor het grootste gedeelte een tropisch klimaat. Aan de kust en op het eiland Zanzibar, is het altijd vochtig en warm. Temperaturen schommelen tussen de 27 en 32°C. Van juni tot en met oktober is het de koelste en droogste periode. In de zuidelijke en noordelijke hooglanden, waar de Kilimanjaro en onze projecten liggen, kan het kwik zakken tot 12°C. Tanzania kent over het algemeen twee regentijden: de kleine regentijd in november en december en de grote regentijd in maart tot april.
In elk land waar de organisaties van onze alliantie actief zijn beschikt dit project over minstens ƩƩn vaste medewerker. Deze medewerker organiseert je project en je verblijf samen met je mentor. Tijdens je verblijf kan je altijd bij hen terecht; voor adviezen en praktische informatie staan ze voor je klaar, maar ook in geval van nood kan je op hen rekenen.
Op onze team pagina kan je op zoek naar onze plaatselijke teamleden.
Wanneer je aankomt op je bestemming word je verwelkomd door een medewerker van het plaatselijk team en soms zelfs door je mentor. Op sommige bestemming word je opgehaald door een plaatselijk medewerker van VAA die op je staat te wachten op het vliegveld. Op andere bestemmingen is het eenvoudig om zelfstandig naar je project te reizen vanaf de luchthaven. Vervolgens geven we je een uitgebreide introductie in je nieuwe woon- en werkomgeving.
Eenmaal aanvaard als vrijwilliger ontvang jij van ons een gedetailleerde wegbeschrijving hoe jij aan je project geraakt. Wij delen deze informatie bewust niet op voorhand. De organisaties binnen onze alliantie nemen hun taak serieus, onze projecten zijn geen toeristische attracties. Het is bovendien heel storend voor de plaatselijke medewerkers maar ook voor andere vrijwilligers als er plots iemand verschijnt op de projecten om een kijkje te nemen.
Wij zijn zelf geen dokters en kennen niemand zijn persoonlijke achtergrond. Daarom raden wij iedereen aan om een afspraak te maken met je dokter of reisvaccinatie centrum tijdig voor het afreizen naar je bestemming. Je kan ook steeds een kijkje nemen op de website van het tropisch instituut van geneeskunde voor de laatste stand van zaken op je bestemming.
Elke organisatie binnen onze alliantie heeft een noodprocedure. Bovendien ontvang jij ook alle noodtelefoonnummers eenmaal aanvaard als vrijwilliger. Al deze gegevens vind jij terug op je persoonlijke projectpagina.
Als je bij Volunteer Abroad Alliance vrijwilligerswerk in het buitenland wil doen, dan ben je zelf verantwoordelijk voor je visumaanvraag. Maar je kan uiteraard steeds bij je mentor terecht die je begeleidt in de aanvraagprocedure.
Voor Tanzania heb je een internationaal paspoort nodig dat nog zes maanden geldig is na vertrek uit Tanzania. Je kan je visum steeds bij aankomst regelen op de luchthaven of je regelt het op voorhand op de ambassade (wat wij aanraden). Visum kosten liggen tussen ā¬50 & ā¬250 EURO, je mentor zal je hier bij helpen.
Jij hebt waarschijnlijk al begrepen na het lezen van het voorgaande dat een doorsnee dag niet bestaat tijdens je vrijwilligerswerk. Elke dag kan anders zijn en dat is net het mooie maar ook het uitdagende aan vrijwilligerswerk. Wij vragen jou om flexibel en proactief te zijn op elk moment.
Continu worden er nieuwe ideeƫn en initiatieven gelanceerd en het kan zijn dat andere vrijwilligers jouw hulp nodig hebben. De kans is groot dat jij aan meerdere projecten meewerkt. Onthoud dat hoe meer jij investeert in jouw ervaring, hoe meer jij eruit haalt.
Wat wel gegarandeerd is, zijn de fijne avonden en vrije tijd samen met het plaatselijk team en andere vrijwilligers, waardoor jij je niet zal vervelen en nieuwe vrienden zal maken
Engels wordt gesproken in het team en met de mensen met wie we samenwerken. Hou wel rekening dat de bevolking met wie je misschien in contact komt buiten je werkzaamheden, niet altijd de Engelse taal machtig is. Kiswahili is de taal die plaatselijk gesproken wordt.
Alle organisaties actief in de alliantie nemen hun werk heel serieus. Van algemene voorbereidingen tot details waar jij nooit bij stil staat, maar die van belang zijn om je een veilige, comfortabele en betekenisvolle ervaring te geven. Wij steken veel tijd in het voorbereiden, opvolgen en uitvoeren van onze voorbereidingsmaterialen, maar ook van onze projecten ter plaatse. Wij hopen dat jij van jouw kant je voor 100% inzet tijdens je vrijwilligerswerk en dit doet op een respectvolle manier zowel voor ons, maar nog meer voor de lokale bevolking.
Lees zeker onze pagina over onze visie op vrijwilligerswerk in het buitenland.
ma-vr: 9.00 – 17.00 CET – (Nederlands & Engels)